Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Fantastisch!

5 januari 2024

Smakelijk leven. Door: Aurélia Aurita.

Wow, wat een boek, wat een trip! Een trip met uitstel. Exact een week geleden had ik nog maar een tiental pagina’s te gaan in Smakelijk leven, en ik deed iets raars: ik legde het boek aan de kant voor een week.

In die week droomde ik van het boek, zocht ik Hakchenda Khun (zo heet Aurélia in het echt) online op en verslond alles wat ik over haar vond (niet veel). Ik kon het gewoon niet aan om verder te lezen omdat ik wist dat mijn reis in het hoofd en leven van Aurita dan voorbij zou zijn en ik in een zwart gat zou vallen. Ik ben wel vaker verliefd op een boek (en de maker er van) maar deze keer ben ik stapelverliefd! Wat een boek, wat een vrouw! Dank u uitgeverij Scratch om dit werk te vertalen maar jullie beseffen toch dat jullie nu al haar werk zullen moeten vertalen hé!? Ik verlang daar zo hard naar! (Zijn jullie al bezig? Waar wachten jullie nog op!?)

Smakelijk leven is gevulder dan een roman van 1000 pagina’s, het is een graphic novel hors categorie. Je leest een ode aan eten, koken, smaken, leven, de liefde, de kunst, vriendschappen, … Het is het verhaal van een vechter, overlever, poëet, filosoof, levenskunstenaar in één. Iemand met een geweldig verhalend talent én een indrukwekkende tekenpen: in kleur, zwart-wit, paginavullend, gedetailleerd, poëtisch en bijwijlen bijna cartoonesk.

Aurita heeft een boel geweldige vrienden die ook in dit verhaal aan bod komen (zoals Mona Chollet en Annie Ernaux) toch hoop ik stiekem dat ze nog plaats heeft voor eentje meer: kies mij, kies mij, kies mij! Alleen al in haar dankwoord voorkomen (het origineelste dat ik ooit zag) zou een geweldige eer zijn.

Dit boek verovert je hart, geloof me. Het raakt je zielsdiep en streelt je ogen in overvloed. Het eerste boek dat ik las in 2024 en misschien wel ineens al het mooiste! Wow!

Synopsis

Autobiografische beeldroman van de Franse stripauteur (1980) over haar culinaire ontdekkingsreis en de periode waarin ze borstkanker had.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Smakelijk leven
Titel:
Smakelijk leven
Auteur:
Aurélia Aurita
# pagina's:
356 p., [12] p. : ill.
Uitgeverij:
Scratch
ISBN:
9789493166783
Materiaal:
Strip
Onderwerp:
Eetcultuur, Restaurants, Borstkanker
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips