Leestip van Saskia Imbert

De andere Sisi

19 maart 2024


Karen Duve belicht een andere kant van de echtgenote van keizer Frans Jozef, geen zoetsappig verhaal over Sisi dus. Integendeel. De korte periode die wordt beschreven gaat over de vossenjacht, over een onverschrokken Sisi die niet bij iedereen geliefd is, over een manipulatieve jonge vrouw.

Aanvankelijk is het even wennen aan de schrijfstijl, een beetje stroef en hooghartig, maar dit blijkt perfect bij de sfeer te passen. Knap gedaan dus! En laat je ook niet overweldigen door de vele namen in de eerste hoofdstukken, want de essentie van het verhaal wordt nadien wel duidelijk.

Sisi worstelt met de rol die haar wordt opgedragen. Ze gaat vaak tegen het protocol in en amuseert zich liever met paarden en de jacht. Haar gebrek aan maatschappelijk inzicht en betrokkenheid zorgt voor heel wat gekonkel en roddels. Sisi haar toevluchtsoord is het kasteel in Gödöllö in Hongarije. Als haar nichtje Marie Louise hier op bezoek komt, blijkt er toch enige rivaliteit en jaloezie tussen hen te zijn en laat Sisi maar al te graag haar macht gelden.

Dit goed onderbouwde verhaal geeft een interessante kijk in een korte periode uit het leven van Sisi. Als jonge vrouw heeft ze het niet gemakkelijk en is ze eigenlijk best wel eenzaam. Karen Duve schenkt ook een mooie rol aan Marie Festetics, de hofdame van Sisi, die haar taak met hart en ziel vervult.

Misschien niet het gemakkelijkste boek over Sisi, maar wel vernieuwend en boeiend!

Leestip van Saskia Imbert

Sisi : roman
Titel:
Sisi : roman
Auteur:
Karen Duve
# pagina's:
366 p.
Uitgeverij:
Tzara
ISBN:
9789022340455
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Hoogstaand
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips