André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

meerstemmig in een tijd waarin steeds minder ruimte is voor gelaagdheid in geëngageerde kunst

13 oktober 2022

Hanz Mirck (1970) is schrijver, dichter, podiumkunstenaar en leraar Nederlands. Met Wegsleepregeling van kracht won hij de J.C. Bloemprijs en Het geluk weet niets van mij werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs. Sirius is zijn tiende boek. De titel verwijst naar de helderste ster van het sterrenbeeld Grote Hond.
Toen docent Nederlands Hanz Mirck een documentaire over de Syrische burgeroorlog zag, realiseerde hij zich dat zes vwo-leerling Gaith Alhussin (21) precies dezelfde geschiedenis met zich meedroeg. Amper vijf jaar in Nederland deed Gaith destijds zijn verhaal voor de klas op het Veluws College Walterbosch. Het verhaal imponeerde Mirck zodanig dat het een opmaat werd voor een nieuw boek: Sirius.
Het boek zit vol extra lagen en dubbele bodems. Alleen al de titel is voor diverse interpretaties vatbaar want die verwijst in eerste instantie naar de helderste ster van het sterrenbeeld Grote Hond. Die informatie roept bovendien ook het beeld op van vluchtelingen die zich oriënteren aan de hand van de sterren. Het boek is zowel als een verhalen- als een gedichtenbundel. De afzonderlijke teksten zijn bijna allemaal korte stukken proza, die elkaar aanvankelijk vooral associatief lijken op te volgen, maar waarin langzamerhand één specifieke hond/asielzoeker het hoofdpersonage wordt. De auteur stelt :’Het vluchtelingenprobleem is complex en ik weet ook niet wat goed is. Ik heb geen antwoorden. Maar ik wil met mijn boek vragen stellen: hoe kijken wij naar andere mensen en hoe gaan we met ze om? Misschien leert dit boek je om je oordeel uit te stellen.’’
Sirius is meerstemmig in een tijd waarin steeds minder ruimte is voor gelaagdheid in geëngageerde kunst (in de brede zin van het woord). We krijgen een caleidoscopisch beeld van een ‘honds leven’ vol beproevingen, hoop en afhankelijkheid – soms rauw, soms kwetsbaar, soms met inktzwarte humor. Er zijn verhalende scènes waarin we meeleven met de hoofdfiguur, en er zijn ook teksten die voelbaar maken hoe een vreemdeling tegen de zogenaamde beschaafde westerse samenleving aan kijkt.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Sirius : fabels over een honds leven
Titel:
Sirius : fabels over een honds leven
Auteur:
Hanz Mirck
# pagina's:
160 p. : ill.
Uitgeverij:
De Meent Uitgeverij
ISBN:
9789083167312
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Honden, Vluchtelingen
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Inspirerend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips