Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Rommelige zomers

13 oktober 2022

Trio. Door: Johanna Hedman.

Wat een debuut. Ik heb hier dagenlang echt van genoten. De prachtige cover past geweldig bij het boek en geeft al een goede indicatie van de sfeer van het verhaal.

Trio wordt aangeprezen als de nieuwe Sally Rooney, wat ik wel begrijp. Gelukkig heeft Hedman ook haar eigen stijl. De hedendaagsheid, de realistische dialogen, het gestuntel en het onvermogen om echt te zeggen wat je voelt en daar ook naar te (durven) handelen heeft Trio gemeen met bijvoorbeeld Normal People van Rooney.

Een duidelijk verschil met Normal People is dat we hier ook een kijkje krijgen in de toekomst. We zien hoe de keuzes die de hoofdpersonen (niet) maakten hun toekomst bepaalden. Van mij hoefde dit niet. Zeker niet omdat hun verleden ons heden is, hun heden is onze toekomst (20 jaar later). Die toekomst wordt maar vluchtig geschetst qua wereld waar we dan in leven, ik denk dat Hedman dit trucje enkel heeft gebruikt om haar personages al een smartphone te kunnen geven. Ikzelf heb mijn studententijd nog zonder mobiele telefoon doorgebracht en dat ging ook hoor ;)

We volgen Thora, dochter van een rijke (onder vuur liggende) familie, haar vriend August die kunstenaar wil worden en Hugo die als student bij Thora’s familie op kamers mag wonen. Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het perspectief van Hugo en van Thora. In de loop van het verhaal worden ze (meer en meer) vrienden van elkaar. Ze krijgen een driehoeksverhouding die voor de buiten wereld soms niet helemaal duidelijk is, en ook voor henzelf soms lastig te omschrijven of te beleven is. Etiketten worden er niet gekleefd, wat het iets moois, teders, puur en intiems geeft. De twee zomers samen zijn zinderend, zwoel en intens. Zij worden meegesleept en jij als lezer ook.

Trio is een boek dat je aan het denken zet over vriendschap, liefde, relaties, etiketten, hokjes, keuzes die mensen maken, het onvermogen tot echt jezelf zijn, je hart durven openen en durven volgen. Ik heb alvast mijn hart geopend voor Trio én Hedman. Benieuwd naar volgende boeken van haar!

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Trio
Titel:
Trio
Auteur:
Johanna Hedman
# pagina's:
367 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026359309
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Relaties, Intimiteit
Aanbevolen voor:
Verleidelijk,
Werelds
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips