Tony Vanderheyden
Leestip van Tony Vanderheyden
Hou woord - geef zin(nen)

Een boek voor alle levenstijden.

3 april 2024

Een boek dat je doet nadenken. Maar ook glimlachen. Een boek dat bijzonder gecomponeerd is met levensflarden, herinneringen en ideeën, opgebouwd rond een hoofdpersonage dat een 'home' een (te)huis inricht voor ouderen - en ook jongeren? - en dementerend, met verdiepingen die ingericht zijn volgens periodes uit de geschiedenis: de jaren '60, de jaren '70 en anderen. In welke tijd willen we leven, in welke tijd wil je oud worden?

Een boek met fijne personages, mooie ontmoetingen, over koesteren en vergeten en hoe je als individu jezelf kunt zijn binnen een context. Of net niet kon zijn.

Een actueel boek (moeten we terug naar het verleden?), wat zijn goede tijden? En: een mooie taal en scherpe zinnen die soms prettig blijven hangen, zoals: "Lotte, welk decennium zou jij kiezen? Jaren '60, '70 of '80? - Ik zou willen dat ik 12 was in elk decennium."

Het is niet zomaar dat de Bulgaar met dit boek de International Booker Prize 2023 won.

Synopsis

Een man raakt betrokken bij een psychiatrische inrichting, waar iedere etage een andere periode uit de twintigste eeuw representeert. De situatie loopt uit de hand als ook gezonde mensen hun toevlucht in de inrichting zoeken.

Tony Vanderheyden
Leestip van Tony Vanderheyden
Hou woord - geef zin(nen)

Schuilplaats voor andere tijden
Titel:
Schuilplaats voor andere tijden
Auteur:
Georgi Gospodinov
# pagina's:
333 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026356445
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Dementie, Tijd, Herinneringen
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Inspirerend,
Tijdloos
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips