Hilde Umans
Leestip van Hilde Umans
Een heerlijke verslaving...

Wat ons nog rest

3 april 2024

Wat een beklijvend en aangrijpend boek!

Aline Sax schreef een 'verse novel' over een zeventienjarig Duits meisje dat in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog met haar moeder en jongere broer probeert te overleven in de ruïnes van de stad Berlijn. Wanneer de Russen hun stad bereiken, besluit ze te vluchten, ook al kan ze haar moeder en broer niet overtuigen om mee te gaan.

Door de poëtische taal en vorm van deze roman zit je als lezer meteen in het verhaal en volg je de ik-persoon op de voet. Soms wou ik sneller lezen dan mijn ogen konden volgen omdat je zo wordt meegezogen in die verwoestende oorlogsbeelden, het dreigende gevaar, de overlevingsdrang, de meedogenloosheid, de moed, de kracht... Maar dan herlas ik die prachtig gekozen woorden en zinnen, hoe de auteur er in slaagt om in deze verhalende poëzie zo treffend het (over-)leven van dit Duits meisje over te brengen. Ik bleef na het lezen van dit boek erg onder de indruk en emotioneel van mijn sokken geblazen. Ik zou het zo opnieuw willen lezen, wat een prachtige krachttoer van Aline Sax!

Synopsis

Een zeventienjarig meisje probeert in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog in Berlijn te overleven. Narratieve poëzie.

Hilde Umans
Leestip van Hilde Umans
Een heerlijke verslaving...

Wat ons nog rest
Titel:
Wat ons nog rest
Auteur:
Aline Sax
# pagina's:
239 p.
Uitgeverij:
Infodok
ISBN:
9789002278617
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Berlijn ; 1945-, Vrouwen ; Wereldoorlog II
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Adembenemend,
Hoogstaand
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar,
Jeugd

Gerelateerde leestips