André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

het verleden een moeilijk te verdrijven geest

4 juni 2020

Citaat: "Niet lang voor ik als lerares op pensioen zou gaan, kwamen drie kinderen wenend naar mij toe: Mevrouw, ze hebben me uitgemaakt voor vuile Marokkaanse, voor vuile jood. Ik rilde over heel mijn lichaam, het suisde door mijn hoofd. Begint dat nu allemaal opnieuw?’ "

3 september 1943, een dag als al de andere… ’s nachts werd Regine door de Gestapo opgepakt, zij was 22 jaar. Met andere, voor haar onbekende mensen, werd zij overgebracht naar de Della Faillelaan aan het Nachtegalenpark in Antwerpen, het hoofdkwartier van de Gestapo. ’s Anderendaags werden zij in een gesloten vrachtwagen naar Mechelen weggevoerd en samengebracht in de Dossinkazerne, SS-Sammellager Mecheln.
Van de 25.257 geregistreerde joden die uit België naar Auschwitz werden gedeporteerd kregen slechts 7.948 een interneringsnummer. Minstens 17.497, maar waarschijnlijk 21.870 personen werden bij aankomst vergast. Amper 1.291 van deze 25.257 joden overleefden de kampen. Regine was één van hen…

Regine Beer: meer dan 1.000 keer is ze in scholen gaan spreken over haar ervaringen in het concentratiekamp van Auschwitz. Op haar arm kreeg ze er het nummer 5148 getatoeëerd. Dit boek brengt het verhaal van de familie Beer in de jaren voor de oorlog en over het gruwelijke lot van de familieleden in de nazikampen. In Mijn leven als KZA 5148 beschrijft Paul De Keulenaer heel mooi maar sereen hoe Regine Beer moeizaam maar toch zelfzeker deze periode van vervolging en totale ontmenselijking tracht te verwerken en na de oorlog een nieuw leven opbouwt, hoe zij evolueert van een levenslustige, wat naïeve adolescent tot een bewustere volwassene die een eigen leven opbouwt waarin het verleden een moeilijk te verdrijven geest is.

Niettegenstaande alles probeert ze haar eigen leven te leiden en anderzijds mensen te waarschuwen voor het gevaar van populistische partijpolitiek die tot onaangename verrassingen kan leiden. Getuigenis brengen is haar leven geworden. Sinds 1990 draagt het klaslokaal moraal van Paul De Keulenaer in het Koninklijk Atheneum –Middenschool van Aarschot, de naam “Regine Beer”, uit erkentelijkheid voor haar werk.

Synopsis

Herinneringen van een Antwerpse vrouw, die vanwege haar joodse achtergrond tijdens de Tweede Wereldoorlog in het concentratiekamp Auschwitz belandde.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Regine Beer : mijn leven als KZ A 5148
Titel:
Regine Beer : mijn leven als KZ A 5148
Auteur:
Paul De Keulenaer
# pagina's:
175 p. : ill.
Uitgeverij:
EPO
ISBN:
90-6445-422-1
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Concentratiekampen ; Auschwitz
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Inspirerend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips