André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

De magie van het lezen!

22 oktober 2023

De laatste boekwinkel van Londen (The Last Bookshop in London) van Madeline Martin is een mooi eerbetoon aan de inwoners van Londen die de Blitz tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd.

Het verhaal benadrukt wie de echte strijders van Londen waren in deze gruwelijke tijd. Velen van hen hadden twee banen: eerst hun reguliere baan, en ten tweede talrijke vrijwilligersbanen, zoals brandbestrijding, het zoeken naar overlevenden, bommenopruimingsdiensten en medische hulp.

De heldin van The Last Bookshop in Londen is Grace Bennett. Ze verhuist in 1939, voordat de oorlog uitbreekt, met haar beste vriendin Viv naar Londen. De twee vrouwen wonen bij de beste vriendin van Grace's overleden moeder, mevrouw Weatherford, en haar zoon, Colin. Terwijl Grace onvermoeibaar in de winkel van haar oom op het platteland had gewerkt, weigert hij haar de noodzakelijke aanbevelingsbrief te geven om een baan in een warenhuis te krijgen. Op aandringen van mevrouw Weatherford bij de eigenaar krijgt Grace een baan voor zes maanden bij Primrose Hill Books. Hoewel Grace geen lezer is, wijdt ze zich aan het opruimen en organiseren van de rommelige winkel in de hoop de broodnodige aanbevelingsbrief te krijgen, zodat ze met Viv bij Harrods kan gaan werken.Een knappe klant genaamd George legt Grace de magie van lezen uit en geeft haar zijn geliefde exemplaar van De graaf van Monte Cristo voordat hij naar de oorlog vertrekt. Grace wordt al snel een fervent lezer en de boekenwinkel groeit. Zij en George corresponderen waar mogelijk tijdens de oorlog en krijgen een band over hun liefde voor boeken. Grace doet drie avonden per week vrijwilligerswerk als ARP-bewaker (Air Raid Precautions), een baan die velen ongeschikt achten voor een vrouw. Grace wordt bekend door het lezen van boeken in het plaatselijke metrostation tijdens luchtaanvallen. De worstelingen waarmee ze te midden van de verwoesting wordt geconfronteerd, lijken soms overweldigend. Maar Grace blijft, net als de meeste Londenaren, kalm en gaat door.

Geïnspireerd door de waargebeurde geschiedenis van de weinige boekwinkels uit de Tweede Wereldoorlog die de Blitz hebben overleefd, is The Last Bookshop in Londen een tijdloos verhaal over verlies in oorlogstijd, liefde en de blijvende kracht van literatuur. Door stroomuitval en luchtaanvallen terwijl de Blitz heviger wordt, ontdekt Grace de kracht van het vertellen van verhalen om haar gemeenschap te verenigen op manieren waar ze nooit van had gedroomd: een kracht die zelfs in de donkerste nachten van de oorlog zegeviert.

Synopsis

Een vrouw verhuist vlak voor de Tweede Wereldoorlog naar Londen en komt te werken in een boekwinkel, die een baken van hoop blijkt in donkere tijden.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

De laatste boekwinkel van Londen
Titel:
De laatste boekwinkel van Londen
Auteur:
Madeline Martin
# pagina's:
319 p.
Uitgeverij:
HarperCollins
ISBN:
9789402710496
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Londen ; Wereldoorlog II, Literatuur, Boekhandel
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Tijdloos
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips