Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Female gaze

11 april 2023

Penelope. Door: Margaret Atwood.

De mythe van de vrouw van Odysseus in een moderne hervertelling.

Als fan van Margaret Atwood wou ik dit boek (met prachtige cover) graag lezen. Ik heb nog nooit iets slechts van haar gelezen én ik leer graag wat bij. Twee vliegen in één klap dus.

Ik geef toe dat mijn kennis van sagen en mythen eerder oppervlakkig is, ik kan dan ook geen goede vergelijking maken met het origineel. Wat ik wel weet is dat de female gaze nooit echt populair is geweest, en heden ten dage nog steeds niet.

Atwood zet dat volledig recht. Zij laat Penelope zelf aan het woord, afgewisseld met de visie van Het koor (haar twaalf dienstmaagden). Het verhaal zelf leest vlot, is spitsvondig, feministisch, en bij wijlen hilarisch grappig. Hoofdstuk 24 (Het koor: Een college antropologie) en hoofdstuk 26 (Het koor; De rechtszaak van Odysseus) geven extra duiding en achtergrondinformatie qua mogelijke interpretatie. Een interpretatie die anders en misschien wel veel correcter is dan de vastgeroeste patriarchale.

Margaret Atwood, de schrijver, heeft zelf al mythische proporties aangenomen bij haar fans. Deze Penelope is wederom een bewijs van haar grootsheid!

Synopsis

Navertelling van de Odysseus-mythe vanuit het perspectief van de vrouw van Odysseus, Penelope.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Penelope : de mythe van de vrouw van Odysseus
Titel:
Penelope : de mythe van de vrouw van Odysseus
Auteur:
Margaret Atwood
# pagina's:
159 p.
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
90-234-1802-6
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Grieks-Romeinse mythologie
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Slim,
Tijdloos
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips