Zie de zieke
Over ziek zijn. Door: Virginia Woolf, Lieke Marsman, Mieke van Zonneveld en Deryn Rees-Jones.
Als fan van Virginia Woolf is dit boek een must read én een hebbeding. Zo blij dat uitgeverij HetMoet On being ill heeft vertaald (door Monique ter Berg) én heeft uitgegeven. Prachtig uitgegeven. Echt wel een hebbeding, ook visueel. De cover is mooi en als je de wikkel er af neemt is het boek zo waar nog mooier. HetMoet heeft oog voor detail, elk detail. Hun boeken zijn pareltjes. Fan!
Over ziek zijn bevat het essay van Woolf met dezelfde naam, een voorwoord van Rees-Jones en bijdrages van van Zonneveld en Marsman. Die laatste verscheen al eerder in De volgende scan duurt vijf minuten maar is het herlezen meer dan waard.
Elke schrijver vraagt op een heel eigen manier meer aandacht voor het ziek zijn an sich, de zieke én wat het in ziek zijn in een leven teweegbrengt. Er moet meer over geschreven en gepraat worden. Omdat het niet gaat over een Rijk der zieken (Hanna Bervoets gebruikend) maar over een wereld waar we allemaal, vroeg of laat, mee te maken krijgen.
Woolf laat ons naar de wolken kijken, Marsman heeft het over de waarde van levens én van centen, van Zonneveld voelt vreugde in haar geloof. Wat ze gemeen hebben is dat je aan hun pen gekluisterd wordt en meer wil. Meer lezen, meer leven.
Wat een mooi boek, in elke zin van het woord!
Synopsis
Deze bundel bevat de eerste Nederlandse editie van Virginia Woolfs On being ill (1926) in een vertaling van Monique ter Berg en ingeleid door Deryn Rees-Jones. Woolf schreef dit essay terwijl ze weken aan een stuk aan bed gekluisterd was. Daarnaast bevat de bundel ook twee bijdragen van de hedendaagse dichters Lieke Marsman en Mieke van Zonneveld. Beiden werden ze op jonge leeftijd getroffen door kanker.