Leestip van Saskia Imbert

Niet te snel oordelen

15 oktober 2020

Af en toe naar Parijs, voornamelijk om musea te bezoek en culinair te genieten. Het was een fijne gewoonte aan het worden. Ook dichter bij huis was er veel interessant te ontdekken, dus kochten we een museumpas begin dit jaar. Maar het kijken naar kunst verliep net iets anders dan verwacht. Het gebeurt nu vanuit de zetel thuis, met die grote stapel kunstboeken naast mij. Een andere manier om kunst te beleven, maar ook wel interessant.

Het nieuwst boek van Wieteke van Zeil, ‘Altijd iets te vinden’, zorgt ervoor dat ik op een verfrissende en nieuwe manier naar kunst kijk. Want ze heeft gelijk, we vormen té snel een oordeel. We zien iets en we hebben meestal direct een mening klaar. Maar door vragen te stellen, op onderzoek te gaan, naar de details te kijken, en vooral door los te laten wat je al weet, kom je tot nieuwe inzichten. En zo kan je een werk ook beter gaan waarderen.

‘Altijd iets te vinden’ rijkt de lezer 6 belangrijke tips aan bij het kijken naar kunst. Daarnaast bevat het boek ook een paar interessante essays. Over de eerste indruk van iemands gezicht op een schilderij, over de niet-blanke Jezus en over vrouwen in de kunst bijvoorbeeld. Steeds verhelderend en boeiend!

Wieteke van Zeil is vooral gekend van haar rubriek ‘Oog voor detail’ in de Nederlands Volkskrant. Op dezelfde manier brengt ze in dit nieuwste boek verschillende kunstwerken onder de aandacht. Schilderkunst, beeldhouwkunst, performances, fotografie,… alles komt aan bod. De auteur vertrekt vanuit een detail. Door hier aandacht aan te schenken, vragen bij te stellen en op onderzoek te gaan krijg je een nieuwe kijk op het geheel. Vaak gaat het over een stukje culturele informatie, geschiedenis of traditie of zelfs materiaalgebruik.

Heel fijn om de ontroerende performance ‘The artist is present’ van Marina Abramovic in dit boek terug te vinden. Of Gauguin, Berthe Morisot, Rembrandt. Kunst die me al bekend was, maar waar ik toch weer ik toch weer wat nieuws over te weten kom! Ook zoveel werken die me niet bekend zijn of me op het eerste zicht niet zouden boeien. Tot ik dan die mooie of interessante details mag ontdekken!

Kunstliefhebber of (nog) niet, dit boek is een aarader. Mooie en verzorgde vormgeving, vernieuwend en boeiend! Een boek om af en toe nog eens door te bladeren, rustig een kunstwerk in je op te nemen, te genieten! En laat ons vooral onthouden dat we niet te snel mogen oordelen, zodat er verrassende kennismakingen kunnen ontstaan.

Leestip van Saskia Imbert

Altijd iets te vinden : de kunst van het oordelen
Titel:
Altijd iets te vinden : de kunst van het oordelen
Auteur:
Wieteke Van Zeil
# pagina's:
319 p. : ill.
Uitgeverij:
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN:
9789045042237
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Sociale psychologie
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Inspirerend,
Tijdloos
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips