Ambitie en Frustratie: 'Ossenkop' ontleedt de moderne slager
Het heeft even geduurd voordat ik iets over dit boek kon schrijven, vooral omdat ik niet precies wist hoe ik het moest verwoorden. Ik heb het in één ruk uitgelezen. Het is echt een talent van Sarkar om de lezer vanaf de eerste minuut in het verhaal te trekken. Het wordt zeker niet makkelijk om een top drie samen te stellen voor de Bronzen Uil-lezersprijs.
Ossenkop vertelt het verhaal van Rensing, een ambitieuze jonge slager die ervan droomt de slagerij van zijn vader over te nemen. Met zijn vrouw aan zijn zijde probeert hij zijn idealen te verwezenlijken, maar stuit hij op de harde realiteit van veranderende tijden en gewijzigde klantverwachtingen. De roman biedt een diepgaand inzicht in menselijke ambitie, falen en de tijdsgeest.
Rensing is een man die uitblinkt in zijn vak. Hij is een getalenteerde slager, gepassioneerd over zijn werk en vol innovatieve ideeën om zijn ambacht te moderniseren. Maar waar hij meesterlijk omgaat met zijn messen en zijn vlees, ontbreekt het hem aan mensenkennis. Rensing mist het vermogen om verbinding te maken en empathie te tonen, iets wat essentieel is in een klantgericht beroep. Zijn frictie met de veranderende tijdsgeest en de wensen van zijn klanten wordt een bron van frustratie, en de vervulling van zijn ambities lijkt steeds verder weg.
Het is simpelweg een ontzettend goed boek, dat ik zeker aan veel mensen ga aanraden. Of het in mijn jaarlijkse top 5 van gelezen boeken in 2024 zal eindigen, weet ik niet, maar gezien het tempo waarin ik lees, is dat voor weinig boeken weggelegd. Dit boek krijgt in ieder geval een vaste plek in mijn boekenkast, en ik zal het ongetwijfeld nog eens herlezen.
Synopsis
Een slagerszoon met ambities wil na de dood van zijn vader de slagerij op een hoger niveau voortzetten, maar de tijdsgeest en de wensen van de klanten dwarsbomen zijn streven en drijven hem langzaam tot waanzin.