Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Verslavend mooi!

12 november 2020

Oer en andere tijden. Door: Olga Tokarczuk.

“Winnaar Nobelprijs Literatuur” prijkt op de cover van dit prachtige boek. Laat je dat niet tegenhouden. Ik had een beetje schrik om aan Jaag je ploeg over de botten van de doden te beginnen maar sinds ik dat geweldige boek uit heb ben ik fan van Olga en kon ik niet wachten om haar andere boeken te lezen.

Oer en andere tijden bestaat uit 247 pagina’s kleine lettertjes. Als je al die lettertjes hebt gelezen ben je triest omdat je Oer en haar bewoners moet verlaten, het hadden gerust 1247 pagina’s mogen zijn. Oer valt amper met iets te vergelijken, als ik het toch moet doen zou ik het als volgt doen. Aan fervente lezeres zou ik zeggen dat het wat weg heeft van Hamnet van Maggie O’Farrell: je stapt in een wereld die soms sprookjesachtig, magisch realistisch aanvoelt, die je op een zinnelijke manier helemaal omhult en vult. Aan de mensen die meer tv kijken dan lezen zou ik zeggen dat het wat wegheeft van Twin Peaks: je gaat deel uitmaken van een gemeenschap, elk personage komt uitgebreid aan bod met zijn of haar bijzondere eigenaardigheden. Alles en iedereen bepaalt mee de sfeer: ook de natuur en de dieren.

Oer en ander tijden geeft je een fascinerende, verslavende inkijk in het leven van een gebied in Polen waar bijna alles anders is dan hier en toch bijna alles hetzelfde is. Toch voor de mensen die hun ogen en hart willen, durven openen. Van de zomer van 1914, tot de tijd van Adelka, meer dan 2 oorlogen later hang je aan de lippen van Tokarczuk die een meesterverteller is. De (tragische) Poolse geschiedenis op individueel mensformaat/dorpsformaat. Dit is het lievelingsboek van de vertaler Karol Lesman, voor mij behoort het ook zeker tot mijn favorietenlijst. Die Nobelprijs kwam geen dag te vroeg.

Synopsis

In een Pools plattelandsdorpje vol wonderlijke figuren lijkt de tijd stil te staan.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Oer en andere tijden
Titel:
Oer en andere tijden
Auteur:
Olga Tokarczuk
# pagina's:
247 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
De Geus
ISBN:
9789044543469
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Polen ; 20ste eeuw
Aanbevolen voor:
Adembenemend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips