Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Hoera!

20 mei 2021

Noem me Nathan. Door Catherine Castro. Illustraties door Quentin Zuttion.

De eerste graphic novel in de Querido Glow reeks (aanrader trouwens) en ineens een voltreffer van formaat.

De cover toont prachtig wat je kan verwachten: een no nonsens verhaal dat tevens teder en ontroerend is. Het is onthullend, blik verruimend en intiem.

Noem me Nathan vertelt het verhaal van Nathan, een puberende jongen geboren in het lichaam van een meisje. Als dochter en grote zus Lila is hij doodongelukkig. Met elke verandering die zijn lichaam ondergaat richting volwassenheid nemen zijn pijn, verdriet en woede toe. Hij is niet lesbisch, hij voelt zich geen jongen, hij IS het.

Dit boek vertelt niet enkel Nathan’s verhaal, maar toont ook de worstelingen van en de gevolgen voor zijn ouders en broer. En we zien hoe (goed) zijn vrienden er met omgaan.

Het verhaal van Nathan’s transitie is dankzij de combinatie van woord en beeld heel indringend, informatief, ontroerend en belangrijk. Niet enkel voor mensen in hetzelfde schuitje maar voor ons allemaal. Er is meer dan het hetero normatieve cisgender plaatje. Hoe meer we er over lezen, hoe rijker we worden. Noem me Nathan is hedendaags relevant en hartverwarmend mooi, een super aanrader!

En oh wat ben ik fan van Glow!

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Noem me Nathan
Titel:
Noem me Nathan
Auteur:
Catherine Castro
# pagina's:
141 p. : ill.
Uitgeverij:
Em. Querido's Uitgeverij
ISBN:
9789045125039
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Transgender
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Beeldschoon,
Werelds
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar,
Jeugd

Gerelateerde leestips