Michelle Smets
Leestip van Michelle Smets
In books we trust (dank u, Stad Leest!)

Hartverscheurend prachtig

8 mei 2024

Noem geen namen gaat over drie jonge vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen uit handen van de nazi’s redden. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten en personages. De schrijfster kwam op het idee voor dit boek toen ze las over de moedige jonge vrouwen en mannen die in de oorlog betrokken waren bij het smokkelen van opgepakte Joodse kinderen in de Crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam.

Het boek hield me vrijwel onmiddellijk in zijn greep en heeft me vandaag - twee weken later - nog steeds niet losgelaten. Als ik terugkijk naar mezelf toen ik 20-21 jaar was, was ik enkel bezig met pinten drinken en af en toe studeren. De hoofdpersonages in het boek zetten op die leeftijd hun eigen levens op het spel om Joodse kinderen te redden. Het laat je stilstaan bij de moeilijkheden in je eigen huidige leven en laat je vooral heel hard relativeren.

Wat heb ik een ongelooflijke bewondering voor deze jonge vrouwen en mannen en wat is het mooi dat hun verhaal op deze manier vertelt werd door een begeesterd auteur. Eentje om niet meer te vergeten.

Synopsis

Tijdens de Tweede Wereldoorlog komt een groep jonge mensen in verzet tegen de deportatie van Joden vanuit de Amsterdamse Joodse Schouwburg. Twee studentes smokkelen met hulp van een kinderverzorgster Joodse kinderen uit de creche ertegenover om ze te laten onderduiken.

Michelle Smets
Leestip van Michelle Smets
In books we trust (dank u, Stad Leest!)

Noem geen namen
Titel:
Noem geen namen
Auteur:
Astrid Sy
# pagina's:
447 p.
Genre:
Briefromans
Uitgeverij:
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
ISBN:
9789024592623
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vriendschap, Vrouwen, Jodenvervolging ; Nederland ; Wereldoorlog II
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Inspirerend,
Werelds
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar,
Jeugd

Gerelateerde leestips