Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Zelfliefde!

6 november 2020

Na de crash. Een arts over de holistische aanpak van haar eigen burn-out. Door: Jutta Borms.

Jaren geleden werd ik het slachtoffer van een gewapende overval. De dagen erna voelde het continue of ik het aan mijn hart ging krijgen. Via via kreeg ik een spoedafspraak bij Jutta, al nam ze eigenlijk geen nieuwe patiënten meer aan. Die ene afspraak heeft mij zo geholpen dat ik jaren later nog met warmte aan haar terugdenk. Ze was vriendelijk, begripvol, empatisch en ze hielp me echt.

Toen ik Na de crash tegenkwam wist ik direct dat dit een boek was dat ik heel graag wou lezen. Het feit dat ze me toch wou helpen, al was ik geen patiënt van haar, toont hoe goed ze voor mij was maar jammer genoeg is het misschien een symbool voor hoe ze voor zichzelf was. Te veel geven, te weinig ontvangen.

2020 Loopt op zijn einde en het was voor iedereen een lastig jaar. Ik heb geen burn-out, de meeste van ons hebben geen burn-out, maar ik vrees wel dat velen van ons (waaronder ik) aardig op weg zijn. Na de crash komt dan ook als geroepen. Mensen die gecrasht zijn gaan hier veel aan hebben maar ook mensen die het (gelukkig) genoeg nog niet zijn.

Dokter Borms is een klassiek opgeleide arts die zich ook heeft verdiept in de holistische geneeskunde. Ze kijkt dus naar het totale plaatje, ook in dit boek. Ze kijkt naar je hoofd én lichaam. Je krijgt tips in verband met de klassieke medicijnen maar ook info over: voedingssupplementen, kruiden, homeopathie, biopunctuur, meditatie, slaap, zelfliefde en zo veel meer.

Je krijgt een eerlijke inkijk in haar proces: hoe het zo ver is gekomen, welke stappen ze heeft ondernomen, waar ze nu staat. Haar zoektocht hoeft de jouwe niet te zijn, ieder lichaam is anders. Maar de wetenschappelijke informatie maakt dit wel tot een boeiend naslagwerk. Soms zijn haar tips heel concreet: drink genoeg water. Soms raadt ze je boeken aan zoals: Homo energeticus of Blijven ademen (beide las ik zelf ook; aanraders). Ze noemt ook de namen mee van de artsen en coaches die haar geholpen hebben.

Een dokter die toegeeft dat ze zelf even de pedalen kwijt was, ondanks het feit dat zij zo veel tools heeft om zichzelf te helpen, ondanks het feit dat zij jarenlang haar patiënten met succes heeft behandeld, dat is moedig. En troostend. (Als het zelfs dokter Jutta kan gebeuren,…) Het maakt Na de crash boeiender en doeltreffender. Dit is een eerlijk verhaal, vol zelfinzicht. Het leert ons te worden wie we zijn, onze eigen weg te volgen. Laat je niet afschrikken door de Instagram-achtige foto’s. Laat de tekst spreken en leer te geloven in jezelf.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Na de crash : een arts over de holistische aanpak van haar eigen burn-out
Titel:
Na de crash : een arts over de holistische aanpak van haar eigen burn-out
Auteur:
Jutta Borms
# pagina's:
206 p. : ill.
Uitgeverij:
Manteau
ISBN:
9789022337097
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Burn-out
Aanbevolen voor:
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips