Een munt als gids
Richard Osinga (1971) debuteerde in 2003 met Bor in Afrika, deels gebaseerd op zijn ervaringen als diplomaat bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nu, twintig jaar en een aantal boeken later is hij terug in Afrika met de roman Munt.
Een donkere munt op een vieze doek daar draait het in dit boek allemaal rond. Deze oude munt brengt ons zowel naar oude Afrikaanse mythen en actuele thema’s als het (neo)kolonialisme.
Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van drie personages: namelijk:De net afgestudeerde Chinese Xiao Wei wordt als opkoper met de munt geconfronteerd. Geheel tegen zijn zin in is hij door zijn familie naar Congo gestuurd om waardevolle metalen in te kopen. Wanneer hij de zilveren munt onder ogen krijgt, hoopt hij met de opbrengst ervan terug te kunnen keren naar China, waar zijn liefje op hem wacht.
Plamedi, de Congolese gids die de munt ontdekte, was ooit een kindsoldaat. Sinds zijn ontsnapping werkt hij hard aan zijn toekomst en aan het verdringen van de gruwelijke herinneringen.
Voorlopig begeleidt hij samen met zijn beste vriend Miles Europese en Australische filmmakers die de in het Congolese oerwoud levende pygmeeënstammen en gorilla’s willen filmen. Als hij tijdens zo’n expeditie zelf wat rondloopt, vindt hij een oud graf met de bewuste munt.
De Nederlandse Eva maakt als wetenschapper deel uit van een Belgisch archeologisch team dat naar Congo vertrekt om vanuit de vindplaats van de munt een mogelijke oude beschaving te kunnen terugvinden.
Eenzaamheid en vragen over je eigen bestaan zijn ook belangrijke thema’s in het boek.
Osinga heeft een vrij sobere maar mooie schrijfstijl waardoor het boek ook vlot en aangenaam leest.
Synopsis
De levens van een Chinese winkeleigenaar, een Congolese gids en een Nederlandse onderzoeker raken verwikkeld met een oude Congolese munt, die zijn eigen plan lijkt te trekken — met verschrikkelijke gevolgen.