André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Botsende culturen

23 november 2020

FroukjeSanting (1956) studeerde Islam in de Moderne Wereld aan de Universiteit van Amsterdam en Wereldreligies in Leiden, verbleef zeventien jaar in Turkije en werkte er als correspondent voor onder andere het Radio 1 Journaal en NRC. Anno 2020 is ze werkzaam als schrijver, publicist en journalist voor onder andere de Groene Amsterdammer. Er zijn twee non-fictieboeken van haar gepubliceerd, maar nu heeft ze zich op het literaire pad begeven met de roman Meral.
Meral is arts bij een gemengde huisartsenpraktijk in Amsterdam. Dit werk doet ze al een tijd met veel plezier. Ondanks dat Meral van Turkse komaf is en uit een gelovig gezin komt, staat het geloof in haar leven en tijdens haar werk niet centraal. Ze stelt het welzijn van haar patiënten boven alles en heeft geen problemen met abortus en euthanasie. Thuis is dit echter heel anders. Haar huwelijk met Bilal, met wie ze op haar 26e getrouwd is, rammelt langs alle kanten. Bilal wil een moderne vrouw, maar niet té modern, en hij moet vat op haar kunnen houden’ verwijt Meral haar man. Toch doet ze er alles aan om thuis de vrede te bewaren, misschien wel te veel. Ze heeft het niet makkelijk, ook niet omdat haar vader, haar grote voorbeeld, steun en toeverlaat, onlangs is overleden.

Er zijn wat verschillen tussen Meral en Bilal. Meral en haar broer kwamen als kinderen naar Nederland, hadden ouders die vrij snel integreerden terwijl Bilal hier pas sinds zijn twintigste woont. Bilal leeft toe naar hun jaarlijkse verblijf in Turkije en houdt vast aan het nationalisme van Erdogan, terwijl Meral best ook eens naar een ander land op vakantie zou willen.
Merals man Bilal is streng gelovig en streeft ernaar dat zijn kinderen, en dan vooral zijn zoon Ismael, zich net als hij aan de strenge Turkse normen en waarden houden. Helaas heeft Ismael dezelfde instelling als zijn moeder en het duurt dan ook niet lang, voordat hij wegloopt van huis en zich aansluit bij de islamitische Gülenbeweging.
Ook al lijkt Meral heel vrijzinnig toch laat ze toe dat haar echtgenoot Bilal hun zoon Ismail terroriseert met zijn Turkse waarden en normen. In een poging vader en zoon te verzoenen haalt Meral haar zoon over nog eenmaal mee te gaan naar Turkije. Daar wordt ze gedwongen de balans te zoeken tussen haar achtergrond en haar overtuigingen, over haar rol als echtgenote en moeder. Meral is een beklijvend verhaal waarin zowel de Turkse als Nederlandse cultuur goed naar voren komen. Ook is heel goed afgebakend waarom deze culturen in de huidige maatschappij voortdurend botsen.


Synopsis

Als de in Turkije geboren maar in Nederland opgeleide en werkzame huisarts Meral haar weggelopen zoon weer bij haar gezin probeert te betrekken, moet zij zelf een balans zien te vinden tussen haar achtergrond en haar persoonlijke overtuigingen.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Meral
Titel:
Meral
Auteur:
Froukje Santing
# pagina's:
221 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Orlando
ISBN:
9789493081642
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Turkse migranten ; Nederland
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips