André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Palestijnse migratie als het symbool van de onzekerheid van ontheemding

9 december 2023


Mannen in de zon /Men in the Sun is een roman van de Palestijnse schrijver en politiek activist Ghassan Kanafani (1936-1972), oorspronkelijk gepubliceerd in 1962. Men in the Sun volgt drie Palestijnse vluchtelingen van verschillende generaties die van de vluchtelingenkampen in Irak, waar ze geen werk kunnen vinden, naar Koeweit willen reizen, waar ze hopen werk te vinden als arbeiders in de oliegolf.

De setting van Men in the Sun is veelzeggend. De reis van de Mannen door Basra (Irak) naar Koeweit geeft de historische realiteit weer van de Palestijnse migratie als het symbool van de onzekerheid van ontheemding. De mannen rijden door de woestijn, soms in de watertank, niet in staat hun richting te bepalen, achtergelaten door de wil van een machteloze chauffeur. De mannen zijn niet langer ‘meesters’ over hun eigen omgeving, identiteit of lot, maar bevinden zich in een ‘niemandsland’ dat sterk doet denken aan Palestina zelf

De meest opvallende thema's zijn impotentie, mannelijkheid, ballingschap en verlies. Elk van de drie mannen gaat op een andere manier om met de machtsdynamiek, zoals blijkt uit hun pleidooien en eisen aan de smokkeleigenaar.

Vertoon van mannelijkheid staat centraal in de plot van Men in the Sun. Vooral de oudere mannelijke personages zijn een voorbeeld van deze prestatie, aangezien zij tot de generatie behoren die 'Palestina heeft verloren'. Hun schaamte weerspiegelt de ineenstorting van de genderstructuren in ballingschap.

Met Mannen in de zon vestigde Ghassan Kanafani voorgoed zijn naam, niet alleen in de Arabische wereld, maar ook in Europa en Amerika. Kanafani was leraar, journalist en schrijver. Daarnaast was hij actief in het Palestijnse verzet. Tot zijn dood in 1972 was hij woordvoerder van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) van George Habash. Kanafani geldt als de pionier van de Palestijnse verzetsliteratuur. Mannen in de zon' (1963) is het verhaal van Palestina, van de Nakba (de verdrijving van de Palestijnen in 1947-1949) en het vluchtelingenvraagstuk, vandaag de dag actueler dan ooit.

Literatuur die onverbiddelijk onder de huid kruipt!

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Titel:
mannen in de zon
Auteur:
Ghassan Kanafani
# pagina's:
111
Aanbevolen voor:
Bloedstollend,
Tijdloos

Gerelateerde leestips