Leestip van Hugo Van Raemdonck
Lezen maakt je een rijker mens.

De afrekening volgt later

11 maart 2024

Nanne schrijft thrillers in het genre van Jo Claes, Christian De Coninck en Paul Jacobs. Vlot geschreven met levensechte personen in een herkenbaar kader. Vakantielectuur met 5 sterren.

Er zijn in Vlaanderen en Nederland heel wat goede thrillerauteurs, niet in het minst omdat dit genre de afgelopen jaren als volwaardig wordt aanzien. Je vindt er alle stromingen in terug, er zijn de romans met de Amerikaanse superhelden, de Scandinavische romans met hun veelvuldige verhaallijnen, de psychologische romans, misdaadromans waarin de moderne technologieën een belangrijke rol spelen en de “ouderwetse” thrillers zoals in de oude televisieseries, die het nog altijd goed doen. De boeken van Nanne zitten in deze laatste categorie.

De thrillers van Nanne spelen zich af in Nederland en de hoofdpersonen worden herkenbaar getekend. Het privé leven van deze mensen vormt een essentieel onderdeel van zijn verhalen. De mensen evolueren in de serie, maar het is zeker geen noodzaak om de werken in volgorde te lezen. Zijn boeken zijn een koppeling van een spannend verhaal, de zoektocht van de politie en het privé leven van de hoofdpersonen en dit in een vlotte schrijfstijl. Het resultaat is een uitermate vlot lezend werk.

Nanne schrijft in korte hoofdstukken, waardoor er heel wat plotwisselingen zijn en de spanning constant hoog wordt gehouden zonder “zinderend” te zijn. De verhalen worden chronologisch vertelt en doorgaans vanuit het standpunt van een persoon, zodat je je vlot kunt inleven. Er worden herkenbare plaatsen beschreven en de problematieken die beschreven worden zijn ons niet onbekend, waardoor de herkenbaarheid wordt verhoogd.

De mensen werken in teamverband, iedereen heeft zijn kantjes, problemen en vaardigheden, er zijn geen helden. De oplossingen komen er door analyse van de feiten, denkwerk en het praten met mensen. In deze zin liggen de werken dicht tegen de stijl van Baantjer of van Aspe, beiden schrijvers van verfilmde boeken, wat met Nanne ook wel eens zou kunnen gebeuren.

De oplossing wordt pas in de laatste bladzijden duidelijk. Bij sommige werken heb ik de wenkbrauwen wel even gefronst omdat ik het plot niet zo geloofwaardig vond, maar dit is niet bij alle werken het geval. Ik blijf fan van deze schrijver.

Nanne is een schrijver “van bij ons”. Ik verwacht geen internationale doorbraak, maar als je van het genre houdt raad ik je deze schrijver zeker aan.

Voor mij super de luxe vakantielectuur. Opletten : een mogelijke bijwerking van het lezen is een verkorte nachtrust. Nog veel leesgenot.

Synopsis

Als een jonge vrouw na de dood van haar moeder op zoek gaat naar haar vader die zeventien jaar eerder verdween, wordt hij kort na hun ontmoeting vermoord.

Leestip van Hugo Van Raemdonck
Lezen maakt je een rijker mens.

Lonely boy : misdaadroman
Titel:
Lonely boy : misdaadroman
Auteur:
Gerard Nanne
# pagina's:
216 p.
Genre:
Romans ,
Detectives
Uitgeverij:
Ellessy
ISBN:
9789086602452
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips