Over Marie Tussaud, wassen beelden en de Franse Revolutie
Little is zo’n groot boek in verscheidene aspecten dat ik niet goed weet waar te beginnen. Little, geschreven door Edward Carey, is een aanzienlijk boek met vele personages en vele goede dingen die je erover kan zeggen.
Little vertelt het verhaal van Marie Tussaud (geboren Anna Marie Grosholtz), bekend van Madame Tussauds wassenbeeldenmuseum, in de eerste helft van haar leven. Na de dood van haar ouders, werkt Marie als assistent en dienstmeid voor de excentrieke Zwitserse dokter Phillipe Curtius die naar Parijs verhuist om een bedrijf in wassen beelden op te starten. Het verhaal speelt zich af in de midden tot late 18de eeuw en we volgen Marie als ze verschillende bekende mensen ontmoet, en probeert de Parijs gewoontes onder de knie te krijgen een zich een weg door het hofleven van Versailles te banen. Tijdens de climax komen we te weten hoe Marie de Franse Revolutie ternauwernood overleefd.
Carey vertelt het verhaal van Marie in een vlotte en vloeiende manier. Hoewel het meer dan 450 pagina’s telt, verslond ik de het verhaal. De personages zijn boeiend en goed uitgewerkt. De auteur voegde ook zijn eigen mooie illustraties toe dat toch wel een leuk extraatje is.
Niettemin is er toch een belangrijk minpuntje. Ik was voornamelijk teleurgesteld de tweede helft van het boek. De roman focust zich namelijk op de periode wanneer Marie in Parijs woonde. De Franse Revolutie was een gevaarlijke en verontrustende tijd die Carey treffend overbrengt. In andere woorden, het verhaal gaat over Marie’s poging om op te klimmen in de Parijse maatschappij en haar onvermijdelijke daaropvolgende ondergang tijdens en na de Franse Revolutie. De roman grotendeels negeert het feit dat haar wassenbeeldenmuseum in Engeland een ongekend fenomeen was (en nog steeds is). In de plaats krijgen we enkel een beeld van haar ongelukkigheid en mislukkingen. Tegen het einde van de roman was ik nogal neerslachtig. Ik had graag gehad dat Carey zich ook toespitste op haar weg naar succes in Engeland en niet enkel een epiloog dat veertig jaar van haar leven negeert, vooral omdat Marie zo’n fantastisch personage is.
Bovendien – geen kritiek maar een waarschuwing – Little is een fictief werk en geen historische biografie, dus je mag niet alles voor absolute waarheid aannemen. Vele gebeurtenissen vinden niet of op een andere manier plaats; hetzelfde geldt voor de historische personages. Ik zie ook wel in dat het niet de bedoeling is om een historisch accuraat portret te schetsen, maar een meeslepend werk. En heeft hij dat voor elkaar gekregen!
Little is een magnifieke roman en je voelt aan dat Carey er veel liefde en moeite in gestoken. Voor fans van historische romans is dit zeker een aanrader.
Synopsis
Het levensverhaal van het kleine Zwitserse meisje Marie, de later beroemde Madame Tussaud van het wassenbeeldenkabinet.