André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

een stad waar je verliefd kunt worden op iemand die je er toevallig ontmoet

12 januari 2023

De radiostem van Vlaanderen (Bart Stouten) ging tot groot verdriet van zijn talrijke luisteraars met pensioen. Het gemis was enorm ook voor Bart zelf en hij besloot deze ‘radiostilte’ te verlichten door een boek uit te brengen waarin de kennis, de liefde voor muziek en de stem van de radiomaker nog in naklinken. Dit prachtige boek: Lissabon een droomwandeling vormt samen met Bart Stouten over Bach en Bart Stouten over Proust en Beckett een essay-trilogie, waarin de auteur met zijn grote levenspassies (muziek, literatuur, poëzie, reizen, radio maken, kunst en filosofie) de start van zijn pensioen aftrapt en waarin hij een zelfonderzoek doet naar zijn eigen artistieke drijfveren, zijn levenshonger en het mysterie liefde.

Het is ook een boek voor mensen die een ‘ander’ Lissabon willen vinden, een stad waar je verliefd kunt worden op iemand die je er toevallig ontmoet, het is de stad van Pessoa en Herman de Coninck een ideale plaats die de de aanleiding kan worden om terug te blikken op je leven of, zoals in het geval van Bart, op je carrière die net voorbij is, op dichters die meereizen in je hart. Hij verwoordt het artistieke van de stad ook zo mooi: ‘De wijken van Lissabon wemelen van een verlangen naar kunst’.
Bart zegt zelf: ‘Ik heb dit boek geschreven omdat ik er jarenlang van gedroomd heb. Een boek dat aanvoelt als een droom, over liefde voor een taal die uit haar voegen barst nadat ze ons, meanderend naast ons, heeft meegenomen op een rustige wandeling door de vertrouwde werkelijkheid’.
En het boek vloeit inderdaad over van liefde voor taal, heel kunstzinnig maar zonder gekunsteldheid.
Heel mooi combineert hij eigen werk met gedichten en dagboekfragmenten van de kunstenaars en auteurs die erin verschijnen. Bovendien praat hij ook over zijn eigen ontmoetingen met Peter Handke, Walter Cronkite e.v.a.
Er zitten ook autobiografische momenten in met als hoogtepunt een verslag van de afscheidsrede die de radiomaker voor zijn VRT-collega's uitsprak bij zijn pensioen in 2021.
Het wordt inderdaad een droomwandeling zoals alleen Bart Stouten die kan begeleiden met kennis, poëzie en passie en die je alleen maar dromend en mijmerend kan beleven.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Titel:
Lissabon. Een droomwandeling
Auteur:
Bart Stouten
# pagina's:
192
Aanbevolen voor:
Betoverend,
Inspirerend,
Kleurrijk

Gerelateerde leestips