Nathalie Brouwers
Leestip van Nathalie Brouwers
Lezen en me goed in mijn vel voelen, gaan samen. Het ene heeft invloed op het andere.

Knap herschreven mythen met krachtige vrouwen in de hoofdrol

14 april 2022

Liefde in kleur, ondertitel: Hervertellingen van mythische verhalen uit de hele wereld. Deze verhalenbundel werd geschreven door de Brits-Nigeriaanse schrijfster Bolu Babalola ((Londen, 1991). Naast de beloofde hervertellingen van enkele bekende en ook minder bekende mythen zijn er aan het einde ook drie nieuwe verhalen opgenomen die eveneens de liefde vieren.

Enkele voorbeelden van de achterflap:

Een hooggeboren Nigeriaanse godin voelt zich onderdrukt en niet gewaardeerd door haar populaire geliefde; ze verlangt ernaar echt gezien te worden.
Een jonge zakenvrouw probeert een grote sprong te maken in haar bedrijf, en een nog grotere sprong in haar liefdesleven.
Een Ghanese activiste wordt gedwongen te kiezen tussen de principes van haar familie of het volgen van haar hart.

De verhalen zijn herschreven met de vrouwelijke – hier aan kracht gewonnen - personages in de hoofdrol. Patriarchale structuren worden doorbroken en vastgelegde paden verlaten. De focus ligt op West-Afrikaanse volksverhalen die een twist krijgen, maar die worden aangevuld door onder andere Oudgriekse en Egyptische mythen die ook gemoderniseerd zijn. Vooral jonge mensen bevolken de verhalen die ieder voor zich zoeken naar echte liefde en die proberen na te streven, ondanks de obstakels die ze daarvoor moeten overwinnen.

De schrijfster laat haar kleurrijke young adult-verhalen over opgroeien en zelfontwikkeling ook plaatsvinden in verschillende historische periodes, wat nog meer verscheidenheid garandeert. Alle verhalen hebben een strak tempo en lezen erg snel. Toch leer je de meeste personages voldoende kennen door de vlotte schrijfstijl die Babalola hanteert. Daarnaast is de spanningsboog goed aanwezig, waardoor je een verhaal telkens snel wilt uitlezen. Kennis hebben van de mythen die herverteld worden, verrijkt ongetwijfeld de leeservaring, maar is niet noodzakelijk. Bepaalde referenties aan popcultuur of wat betreft het gebruik van sociale media gaan deze net nog ‘Gen X-er’ / oudere ‘millenial’ ook wat te snel.

Je raakt bij sommige verhalen niet altijd om het zeemzoete heen die romantische verhalen al eens eigen zijn, toch maken het feministische perspectief en hier en daar de humoristische ondertoon de verhalenbundel een plezier om te lezen. Al wordt er niet altijd even diep ingegaan op de ernst van het leven, is liefde toch het belangrijkste dat ertoe doet, alsook het moeilijkste om te vinden. En bovendien kwam dit boek nog eens op een goed moment om te lezen. Dat is zeker evenzo fijn.

Nathalie Brouwers
Leestip van Nathalie Brouwers
Lezen en me goed in mijn vel voelen, gaan samen. Het ene heeft invloed op het andere.

Liefde in kleur : hervertellingen van mythische verhalen uit de hele wereld
Titel:
Liefde in kleur : hervertellingen van mythische verhalen uit de hele wereld
Auteur:
Bolu Babalola
# pagina's:
315 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Orlando
ISBN:
9789083171401
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Kleurrijk,
Werelds
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips