wendy struyf
Leestip van wendy struyf
Mooie woorden maken mooie zinnen, mooie zinnen maken prachtige verhalen om te koesteren

Lex kan je categoriseren onder de noemer 'origineel'!

25 juni 2024

Drie romans en kort verhalen, de Nederlandse auteur Gert-Jan van den Bemd is niet aan zijn proefstuk toe. Hij slaagt met zijn vierde boek Lex de ‘thriller’ weg in. Deze weg was reeds bepaald door de onderhuidse spanning die voelbaar was in zijn vorige werk Branco & Julia. De psychologische thriller Lex speelt zich af in Breda, toch moet je niet bekend zijn met deze stad om de weg van het plot te volgen. Nee. De filmische pen van Gert-Jan neemt je mee door de straten van deze gemeente. Het verhaal bestaat uit twee duidelijke verhaallijnen, dat van Lex en Wander. Je wordt wisselend betrokken bij deze twee karakters. De lezer voelt met rasse schrede emoties van afschuw en weerzin. Als je deze emoties tot bij de lezer weet te brengen, kan je het verhaal Lex zeker als geslaagd beschouwen.

*Lex is fulltime schrijver, maar bevindt zich in een schrijfdip. Hij is niet de meest gelukkige man. Echtgenote Karla Baal loopt wekelijks haar vast rondje tomaat. Ze ziet tijdens haar rondje telkens hetzelfde ritueel: een man parkeert zijn auto, haalt een betaalbewijs uit de automaat en rijdt weg. Dit ritueel brengt Karla op mogelijks inspiratie voor Lex nieuwe boek. Inspiratie dat Lex leven op zijn kop zet.


Deze thriller kan je categoriseren onder de noemer ‘origineel’, geen whodunit, geen onwaarachtige acties, wel een verhaal met realistische beslissingen die een domino-effect in gang zetten. Het eerste steentje krijgt een zet, waardoor een reeks gebeurtenissen als een kettingreactie door het verhaal lopen. De verschuiving laat het leven van de karakters daveren. De pen van de schrijver weet deze ontwikkelingen uit te diepen. Geen langdradige of vervelende beschrijvingen, maar een boeiende en meeslepende schrijfstijl. Als lezer wordt je gedreven door deze schrijfwijze en de opbouwende spanning. Een spanning die op een intelligente manier wordt gebruikt: 'het samenbrengen van twee verhaallijnen' gevolgd door een verrassende wending. De thriller Lex zal menig lezer weten bekoren!

wendy struyf
Leestip van wendy struyf
Mooie woorden maken mooie zinnen, mooie zinnen maken prachtige verhalen om te koesteren

Titel:
Lex
Auteur:
Gert-Jan van den Bemd
# pagina's:
315
Aanbevolen voor:
Bloedstollend,
Boeiend,
Slim

Gerelateerde leestips