Natacha Hinoul
Leestip van Natacha Hinoul
Kennis is macht :-)

Leon&Juliette, boekenweekgeschenk 2020

24 april 2020

Leon & Juliette is het boekenweekgeschenk van 2020. De boekjes die een auteur in opdracht schrijft om gratis uit te delen, zijn niet altijd naar mijn smaak maar dit boek is een pareltje.

Leon is een jonge Nederlander die aan het begin van de negentiende eeuw in Amerika zijn fortuin probeert te maken. Juliette is een slavenmeisje in Charleston, de stad die in de Zuid-Amerikaanse staten het langst heeft vastgehouden aan de slavernij tegen de opkomende moderne wetgeving in.

Een reconstructie van een waargebeurd verhaal over liefde tussen blank en zwart. Een kleine maar fijne vertelling die smaakt naar meer verhalen vanuit Nederlands standpunt. Als Belgische ken ik jammer genoeg vrij weinig van de Nederlandse geschiedenis van voor Willem I. Dit boekje leert me meteen wat meer over de periode voor de samensmelting van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden.

Bovendien komen een aantal plaatsnamen en gebeurtenissen uit het Amerika van de negentiende eeuw me heel bekend voor na het lezen van de reiziger-reeks van Diana Gabaldon, dat is mooi meegenomen. Historische romans, al dan niet waargebeurd, zijn een mooie manier om je geschiedeniskennis bij te spijkeren.

In het nawoord lees ik dat de auteur werkt aan een uitgebreide versie van het verhaal. Ik ben nu al benieuwd naar die historische roman!

Natacha Hinoul
Leestip van Natacha Hinoul
Kennis is macht :-)

Titel:
Leon&Juliette
Auteur:
Annejet van der Zijl
# pagina's:
95
Aanbevolen voor:
Aangrijpend

Gerelateerde leestips