Reizen in een wereld vol gevaar
Van mijn tienerjaren af ben ik een fervent reiziger. Helaas heeft een wankele gezondheid de laatste jaren mij daar een voorlopige beperking in opgelegd.
Het is dan voor mij ook altijd een heuglijk feit wanneer er een degelijk werk met originele reisverhalen opduikt. Met Kees Broere – Kloppen voor de lift heb ik het enorm getroffen en heb ik literair weer de hele wereld rondgereisd.
Kees Broere (1958) was meer dan veertig jaar werkzaam als journalist en correspondent. In die tijd opereerde hij in meer dan tachtig, over heel de wereld verspreide landen. Broere was bijna twintig jaar Afrika-correspondent. Vanaf 2017 was zijn standplaats Curaçao. Hij is ook is de auteur van vier romans. In 2018 verscheen bij Uitgeverij In de Knipscheer de roman Pom, spelend in Kenia (Broere was bijna 20 jaar correspondent in Afrika).
De auteur noemt dit boek vol herinneringen ‘een nachtkastjesboek’, vol korte lichtvoetige stukjes waarin hij zijn lezer bij de verbeelding meeneemt om mee opdrachten uit te voeren in niet altijd veilige landen. Voor hem was het echter geen verbeelding maar keiharde realiteit.
Gevaren werden getrotseerd, misère, oorlogen en rampen werden beschreven en moedig verwerkt. Hij combineerde het schrijven met radiowerk en, vanaf 2006 ook voor tv. In een periode van zo’n 40 jaar werkte Kees Broere als verslaggever en correspondent in meer dan 80 landen. Hij deed dat voor kranten, met name de Volkskrant, maar ook voor NOS-televisie en -radio.
Broere weet veel van zijn reizen en ervaringen heel gedreven in dit schitterend boek te verwerken. Het is dan ook een bijzonder onderhoudend, anekdotisch en toch ook uiterst serieus boek om vanuit je veilige leeshoek een onveilige wereld te verkennen.