Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Een aanklacht

7 december 2020

Kim Jiyoung, geboren in 1982. Door Cho Nam-Joo.

Koreaanse boeken worden niet vaak een wereldwijde bestseller. Maar Nam-Joo kreeg het voor elkaar. Met een boek dat zeer Koreaans is en (jammer genoeg) ook niet. Hoewel het leven van Jiyoung op vele vlakken ver van het mijne afstaat vertoont het ook belangrijke gelijkenissen. En ik vrees dat ik daarin niet de enige ben.

We volgen Jiyoung van 1982 als één van de 3 kinderen van het gezin, waarvan de 2 meisjes de oudste zijn) tot 2015 als ze zelf mama is van een peuter dochter. Tijdens haar ganse leven heeft ze te maken met vrouw specifiek onrecht, op school maar ook thuis en later op haar werk. Alsof dat nog niet genoeg is krijgt ze geregeld te maken met MeToo-situaties waarvan (zoals zo vaak) de vrouw zelf de schuld krijgt.

Kim Jiyoung, geboren in 1982 leest, mede dankzij de vele cijfers en verwijzingen naar demografische statistieken als een (terechte) aanklacht tegen een wereld die vrouwen nog steeds als minderwaardig beschouwt. Hoe hard ze ook studeren, werken, moederen, ploeteren, de wereld recht houden. Cho Nam-Joo geeft een pijnlijk inkijkje in het (fictieve) leven van Kim Jiyoung, laten we hopen dat dit boek er mede toe bijdraagt dat (onder andere) de dochter van Cho Nam-Joo mag opgroeien in een wereld waarin ‘alle dochters groter, verder en vaker mogen dromen.’

Synopsis

Een Zuid-Koreaanse vrouw wordt van de ene op de andere dag wakker met psychische problemen; in de therapie die volgt, wordt duidelijk dat de oorzaak daarvan ligt in haar achtergestelde positie als vrouw in de samenleving.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Kim Jiyoung, geboren in 1982
Titel:
Kim Jiyoung, geboren in 1982
Auteur:
Nam-Joo Cho
# pagina's:
157 p.
Uitgeverij:
Nijgh & Van Ditmar
ISBN:
9789038809441
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Traditie en moderniteit
Aanbevolen voor:
Werelds
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips