André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Wat is er van hem over

17 augustus 2022


Boudewijn Büch (Den Haag, 14 december 1948)– Amsterdam, 23 november 2002) was een Nederlandse dichter, schrijver, bibliofiel, verzamelaar en televisiepresentator.Als schrijver werd Büch vooral bekend door De kleine blonde dood (1985). Sinds 1985 zijn er van het boek meer dan dertig drukken verschenen. De roman werd in 1993 verfilmd door Jean van de Velde. Als televisiepresentator maakte hij diverse programma's over literatuur, en reisprogramma's onder de titel De wereld van Boudewijn Büch. Als mediapersoonlijkheid werd Büch een bekende en enthousiaste, zij het niet onomstreden, cultuurpopularisator.

Op 23 november 2002, de dag na zijn laatste optreden in Heemstede, werd Büch dood aangetroffen in zijn bed. Hij was overleden aan een hartstilstand.

In Ik, Boudewijn Büch spreekt de verteller (eigenlijk de geest van Boudewijn Buch) zich in een lange monoloog uit over onder meer zijn reisprogramma’s en ander grensoverschrijdend gedrag; over familie en nalatenschappen, al dan niet literair; De Nieuwe Meetlat Van Deze Tijd; verzamelen, bibliotheken en musea; de gelimiteerde waarde van dagboekfrutsels; over mystificaties en de rol van fictie enz

In Ik, Boudewijn Büch wekt Guus Bauer hem na twee decennia weer tot leven. Büch kijkt over de schouder van Bauer, die hij Buddy noemt, mee als deze bezig is met het schrijven van een boek over Büch. Wat is er van hem over? Een brug die naar hem vernoemd is in Almere, plekken in Leiden waar hij geweest is en delen van zijn verzameling die weer opgenomen zijn in verzamelingen van anderen, onder meer het Teylers Museum in Haarlem.

Ik heb dit boek met heel veel plezier gelezen vooral omdat het werk voorbijgaat aan de roddels en de aantijgingen die de schrijver en de televisiemaker in de schaduw zetten. En Guus Bauer laat Boudewijn Büch op een heel originele en intelligente manier herleven.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Ik, Boudewijn Büch / Guus Buddy Bauer
Titel:
Ik, Boudewijn Büch / Guus Buddy Bauer
Auteur:
Guus Bauer
# pagina's:
222 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
In de Knipscheer
ISBN:
9789493214330
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Maatschappijkritiek
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips