André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Cultuurschokken van een Nederlandse diasporavrouw

19 februari 2024

Ayaan Abukar heeft politicologie en Law and Politics of International Security gestudeerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na een korte carrière als beleidsmedewerker maakte ze de overstap naar de journalistiek, met speciale focus op Afrika en migratie. Ze was als journalist en programmacoördinator verbonden aan Vice Versa. Daarnaast heeft ze als programmamaker bij de Rode Hoed gewerkt. Sinds 2021 is ze werkzaam als hoofd programmering bij de Rode Hoed, Felix Meritis en De Nieuwe Liefde.

Ayaan Abukar werd in Mogadishu, Somalië geboren maar vluchtte op haar veertiende met haar moeder en zussen naar Nederland. Daar studeerde ze politicologie en internationaal veiligheidsrecht. Maar Ayaan Abukar droomde van Mogadishu, de stad die ze op haar veertiende moest ontvluchten!

Als een vriend haar in 2013 belt of ze vier dagen later in zijn plaats in Somalië wil deelnemen aan een internationale conferentie over een nieuwe grondwet, zegt ze onmiddellijk ja.

Wanneer ze twee jaar later een baan aangeboden krijgt als topadviseur voor admiraal Nurey, de nieuwe commandant van de Somalische marine en kustwacht, wil ze maar wat graag haar energie en vaardigheden in te zetten voor de wederopbouw van haar geboorteland.

Ze wordt aangesteld als de eerste adviseur van de Somalische aanvoerder van de kustwacht-in-oprichting. Ze ruilt haar veilige woonplaats Amsterdam in voor haar geboortestad Mogadishu, waar ze verdwaald raakt in de papieren rompslomp van internationale hulpprogramma’s en de naweeën van de burgeroorlog. Ayaan Abukar beschrijft haarscherp de vele conflicten en eindeloos onzekere situaties in een van de gevaarlijkste steden ter wereld.

Als Nederlandse diasporavrouw heeft ze heel wat cultuurschokken te doorstaan.

Maar Abukar blijft optimistisch over de toekomst van het land, ondanks dat Al Shabaab in het zuiden van Somalië nog steeds niet verslagen is en ook af en toe aanslagen pleegt in de hoofdstad. Aanslagen die Abukar ook zelf van dichtbij meemaakte.

Maar in 2015 kwam ze terug naar Nederland. De zoveelste zelfmoordaanslag op het presidentiële paleis en vooral de routineuze onverschilligheid waarmee daar in Hotel Mogadishu op gereageerd werd, werden haar te veel.

Hotel Mogadishu is een heel confronterend werk over oorlog, diaspora en heropbouw.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Titel:
Hotel Mogadishu
Auteur:
Ayaan Abukar
# pagina's:
205
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend,
Inspirerend

Gerelateerde leestips