André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Het democratische theater van Assisen

27 augustus 2020

Citaat: "'Het hof' klonk het plots. Vooraan ging een deur open en kwamen de drie rechters in vol ornaat binnengetreden. Een bode deed driftig teken dat iedereen overeind moest komen als blijk van respect."

VRT-journalist en auteur Louis Van Dievel schreef een lijvige roman over een fictieve assisenzaak, vanuit de ogen van de tientallen mensen die daarbij betrokken zijn. Van Dievel vertelt de vele verhalen die elkaar in een assisenzaak kruisen: de besognes van de advocaat, de pijn van de ouders van het slachtoffers, de angst van de beschuldigde, de ambities van de juryhoofdman, de cafébazin die geen gezworene mocht zijn, de hoop op een scoop van de gerechtsjournalist, de erotische beslommeringen van de openbare aanklager… De schrijver zoomt op iedereen in en vertelt hun verhaal. De auteur is een meester in het schetsen van volkse karakters en dat geeft de roman natuurlijk een mooie toets van couleur locale. En zit ook nog een boeiend verhaal in en dat wordt zeker niet verdrongen door de verslageving van de rechtszaak. In een kraakpand in de Antwerpse haven wordt drugshoertje Bieke Segers gewurgd teruggevonden, met de eenbenige drugsdealer Gommaar Meganck boven op haar. De man is bewusteloos, zijn prothese is gestolen en hij blijkt een hartaanval te hebben gehad. Hij kan zijn betrokkenheid – en schuld? – bij de dood van Bieke Segers niet ontkennen. Toch pleit hij onschuldig. Hof van Assisen volgt het assisenproces tegen Meganck en stevent op een bloedstollende ontknoping af. De Assisenprocedure ligt zwaar onder vuur. Is een groep van twaalf gewone stervelingen in staat om de waarheid boven te spitten? Uit Hof van Assisen van Louis Van Dievel blijkt inderdaad dat er veel kan misgaan, vooral door menselijke fouten maar toch is deze roman ook een prachtige ode geworden aan wat de schrijver zelf het democratische “theater" van Assisen noemt.

Synopsis

In een kraakpand in de Antwerpse haven wordt drugshoertje Bieke Segers gewurgd teruggevonden, met de eenbenige drugsdealer Gommaar Meganck boven op haar. De man is bewusteloos en blijkt een hartaanval te hebben gehad. Hij kan zijn betrokkenheid bij de dood van Bieke Segers niet ontkennen. Het hof van assisen volgt het assisenproces tegen Meganck. Waar is de prothese gebleven? Wat is de rol van de Russen? Hoe zal de jury beslissen?

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Hof van Assisen : roman
Titel:
Hof van Assisen : roman
Auteur:
Louis Van Dievel
# pagina's:
444 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Vrijdag
ISBN:
9789460011184
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Rechtspraak ; België
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Grappig
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips