Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Wat een boek!

24 oktober 2023

Wat een boek! Wat een boek! Eén van mijn favoriete boeken van dit jaar, echt waar!

Ik ben 44 én Belg. Dat wil zeggen dat de hele ‘Hoe overleef ik-hype’ aan mij voorbij is gegaan. Ik haakte pas in bij Oomen stroomt over. Door dat boek werd ik verliefd op Francine. Hoe overleven we? en een docu over haar op tv moesten nog volgen. Daarna was ik helemaal dol op Francine Oomen.

Toen ik hoorde dat er een nieuwe Oomen verscheen moést ik die hebben. Ik kan het dus niet vergelijken met de originele reeks van 15 delen maar ik kan het boek daardoor wel aan iedereen aanbevelen: jong, oud, fan, geen fan, volger van de reeks of nieuwe instapper.

We volgen Rosa die eigenlijk volwassen is maar geen idee heeft hoe dat moet. Er lopen allerlei dingen mis waardoor ze beslist om terug contact te zoeken met haar vrienden van vroeger: Esther, Jonas en Joya. Ik verklap nog niets van wat er daarna gebeurt maar je blijft aan de pagina’s gekluisterd, geloof me. Je vliegt door dit boek heen. Het raakt je, amuseert je, ontroert je en leert je zo veel bij (voornamelijk door de survivaltips, ook wel wat door ChatGPT én door truffels…).

Niet enkel Rosa, ook haar vrienden zitten allemaal in een crisis. Ze beleven allerlei onaangepaste avonturen, zijn lief en wijs, dan weer dom en bang, maar altijd zijn ze er voor elkaar. Ik heb zo genoten van dit verhaal. Oomen is gigantisch wijs, kan super goed schrijven (én tekenen, weet ik uit haar graphic novels), is helemaal mee met de huidige tijd en hoe het voelt om jong en wankelend te zijn.

Ik ben giga onder de indruk. Heel coole spoiler: er komt een vervolg én een musicalversie! Woehoe! Er is ook een bijhorende podcast die ik nog helemaal ga verslinden: zin in. En goed nieuws voor mij persoonlijk; ik heb nog 15 delen om te ontdekken; yes!

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?
Titel:
Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?
Auteur:
Francine Oomen
# pagina's:
277 p.
Uitgeverij:
Volt
ISBN:
9789021475899
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Identiteit
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Inspirerend,
Slim
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips