André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Iets uit het puin proberen te redden

19 mei 2022

De tienjarige Michael, een Duits weesjongetje, mag de vakantie doorbrengen bij de schatrijke mevrouw Kaplan op Cape Cod. Het is de bedoeling dat Michael optrekt met haar kleinzoon Richie, wiens vader is gesneuveld in de oorlog, maar de twee jongens kunnen het niet goed met elkaar vinden. Richie en Michael maken kennis met de buren, het kunstenaarsechtpaar Edward en Jo Hopper, en er ontstaat een onalledaagse vriendschap. Jo is grillig, hartstochtelijk, vaak onredelijk en wordt veelvuldig geplaagd door jaloerse, bezitterige buien. Edward is herstellende van een ziekte, in zichzelf gekeerd en gedeprimeerd omdat het schilderen niet wil lukken. Hij raakt in de ban van Richies fragiele, charmante tante Katherine, die niet lang meer te leven heeft. Ondertussen is ook de jonge Michael smoorverliefd op haar geworden. De auteur weet rustig, onverbiddelijk en met trefzeker inzicht niet alleen de felle ruzies van Edward en Jo Hopper tot leven weten te wekken, maar ook de spanningen en de problemen van een aantal mensen in hun omgeving: van twee jonge, door de oorlog getekende jongens tot de vakantievierders die ’s zomers op Cape Cod neerstrijken.
Geschreven in de derde persoon, wisselt het boek meerdere keren van perspectief, vaak binnen de hoofdstukken. De drie belangrijkste vertellers in de ik-vorm zijn Michael, Jo en Edward. Het innerlijke leven van elk personage is uniek. Michael verwerkt het trauma dat hij heeft meegemaakt en zijn mentale landschap wordt gekenmerkt door duisternis. . Jo is overgeleverd aan haar jaloerse woede over wat ze heeft opgeofferd aan het talent van haar man.
Een belangrijk decorstuk in deze roman is een feest georganiseerd door de Kaplans. De auteur beschrijft het prachtige gevoel van anticipatie in een huis dat op het punt staat tot leven te komen. Nieuwe spelers arriveren en vertrekken en kruisen hun paden met de centrale personages en Dwyer Hickey bouwt spanning op met zelfs de meest schijnbaar gewone interacties. De pogingen van Jo Hopper om de overhand te krijgen bij een groep vrouwen die haar alleen maar als Mrs Edward Hopper zullen zien, zijn ondraaglijk. Tegen het einde van het feest is geen van de personages hetzelfde, maar de manier waarop ze zijn veranderd en hoe ze op deze veranderingen reageren, zijn voortdurend verrassend.
De epigraaf van deze roman is van Montaigne – "Ieder mens heeft de hele menselijke conditie in zich." Christine Dwyer Hickey toont een diepgaand begrip voor menselijke zwakte en verlangen en spijt en gebruikt het volledige scala aan hulpmiddelen die tot haar beschikking staan om ze uit te drukken.
Door het hele boek heen krijgt de lezer een glimp van de traumatische gebeurtenissen die Michael in Berlijn heeft meegemaakt voordat hij in Amerika aankwam. Er is een bijzonder ontroerend hoofdstuk in de sectie getiteld 'Die Trummerfrauen'. Die Trummerfrauen (of "puinvrouwen") is de naam die wordt gegeven aan de vrouwen die in de nasleep van WO2 het puin van de gebombardeerde steden van Duitsland, waaronder Berlijn, hebben opgeruimd. Iets uit het puin proberen te redden is misschien een metafoor voor wat veel van de personages in Het smalle Land proberen te doen. Het smalle land is een ontroerende verkenning van spijt, eenzaamheid, frustratie en teleurstelling, en het aangrijpende verhaal van twee mensen die het moeilijk vinden om samen te zijn, maar nog moeilijker om uit elkaar te zijn.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Het smalle land
Titel:
Het smalle land
Auteur:
Christine Dwyer Hickey
# pagina's:
412 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Marmer
ISBN:
9789460684760
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Huwelijk, Verenigde Staten ; 1950-1960, American dream
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Hoogstaand
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips