André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Droge Spaanse landschappen heel mooi beschreven

27 augustus 2020

Citaat: " Als je die berg afbreekt zal je het hart uit dit dorp rukken. Die twee zijn door een geschiedenis met elkaar verbonden die teruggaat tot de Moren die deze huizen en straten gemaakt hebben."

‘Het hellen van een leven’ is een tijdloze evocatie van erfgoed, plicht en onze verhouding tot het landschap dat ons definieert. De roman speelt zich af in de schoonheid van de Andalusische bergen en vertelt het verhaal van Curro, een olijfboer die vastbesloten is om zijn familietraditie in ere te houden te midden van droogte, stortregens en de lucratieve verleidingen van een in rap tempo moderniserend Spanje. Het hellen van een leven is een prachtig geschreven, doordringend en meeslepend verhaal over strijd en hoop. Er is veel meer sfeer dan plot, maar dat maakt het verhaal juist zo speciaal. Curro en zijn broer Jose-Marie hebben de kleine olijfboerderij geërfd op de hellingen van El Hacho, een berg tussen Cádiz en Málaga waarop dezelfde traditionele manier olijven worden gekweekt als door hun vader en grootvader. De onvermoeibare Curro wordt geconfronteerd met verschillende beproevingen - eerst een droogte die het gewas en de bomen dreigt te verwoesten en daarna gevolgd door weken van zware regen die hem bijna verhindert om het gewas te oogsten. José-Marie is minder enthousiast, en wil zijn aandeel in de boerderij verkopen, zich ervan bewust dat een mijnbouwbedrijf een aanzienlijk aanbod doet om ze uit te kopen, een vooruitzicht dat curro doet gruwelen net als wijlen zijn vader. Curro weet dat Marie nooit een oprechte boer zal zijn en breekt de familietraditie van financiële onafhankelijkheid om Marie af te kopen met een hypotheek. Zijn nuchtere maar toch liefdevolle vrouw steunt hem in dit proces, en gunt hem volledig het recht op zijn keuzes en zijn leven. De Anglo-Spaanse auteur woonde een korte periode in de Sierra de Grazelema en de Serranía de Ronda waar hij zijn inspiratie voor dit boek opdeed. Hij slaagt er dan ook op briljante wijze in om de droge Spaanse landschappen heel mooi en visueel te beschrijven. Vertaalster Jona Hoek, die overigens zeer sterk vertaalwerk levert koos voor Het hellen van een leven, als titel omdat die zowel de poëzie als de moraal van het verhaal weergeeft. Toch verkies ik de originele titel El Hacho, want het is de berg die een dominerend personage in het boek vormt.

Synopsis

Olijfboer Curro zet de familietraditie voort en blijft het boerenbestaan trouw, terwijl zijn broer Marie liever naar een moderner en comfortabeler leven overstapt.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Het hellen van een leven : roman
Titel:
Het hellen van een leven : roman
Auteur:
Luis Carrasco
# pagina's:
122 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Koppernik
ISBN:
9789492313911
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Andalusië
Aanbevolen voor:
Beeldschoon,
Hoogstaand
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips