Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Indrukwekkend!

23 juli 2021

Het hart is een eenzame jager. Door Carson McCullers.

Na Gespiegeld in een gouden oog wou ik ook zeker Het hart is een eenzame jager lezen. Een boek dat al dateert van 1943, geschreven door McCullers toen ze pas drieëntwintig was; super indrukwekkend.

In Het hart volgen we 5 personages: de jonge Mick die muzikant wil worden, de rondtrekkende Jake die te veel drinkt en mensen tot inzicht wil brengen, de stille kroegbaas Biff, de zwarte dokter Copeland en de doofstomme Singer. Ze komen allemaal in het café van Biff en komen zo in elkaars leven terecht. Op de één of andere manier worden ze ook allemaal het meest aangetrokken door Singer. Ze vertellen hem alles, misschien omdat hij nooit iets terugzegt?

Hoewel de personages op het eerste zicht niets gemeen hebben delen ze wel hun eenzaamheid, hun anders zijn. Ze zijn op zoek naar verbinding, naar een toekomst, naar zichzelf. Ze worstelen, zitten vol onrust en denken antwoorden te vinden bij Singer. Biff ziet dit alles vanop afstand aan en vraagt zich af wat hen verbindt, wat de gave van Singer is.

McCulllers heeft een meeslepende pen, een ongenadige blik en oude ziel. Het hart is een eenzame jager is een bevreemdend, intiem, afstandelijk én indringend boek. Boordevol queer-personages in een tijd dat er nog geen woord voor bestond (toch niet dit woord).

Het lezen van dit boek voelt als je onderdompelen in de rusteloosheid van een broeierige zomer. Laat de traagheid toe en verwonder jezelf aan zoveel schoonheid.

Synopsis

Rondom een doofstomme zilversmid in een van de zuidelijke staten van Amerika groeperen zich verschillende geestelijk eenzame mensen die hem beschouwen als de enige die hen begrijpt en hun vertrouwen ten volle waard is.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Het hart is een eenzame jager
Titel:
Het hart is een eenzame jager
Auteur:
Carson McCullers
# pagina's:
367 p.
Uitgeverij:
Athenaeum-Polak & Van Gennep
ISBN:
9789025303549
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Communicatie
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Beeldschoon,
Tijdloos
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips