Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Schatkist voor generaties!

20 oktober 2022

Heel de wereld wordt wakker. Het beste van de moderne kinderpoëzie in 333 gedichten. Samenstelling: Jaap Robben. Illustraties: Sebastiaan Van Doninck.

Wow, wat een boek! Qua omvang, vormgeving én inhoud. Dikke merci aan uitgeverij Gottmer om dit pareltje te verwezenlijken. Moest ik jonger zijn dan lag dit op 6 december in mijn schoen, zeker weten. Als klein meisje vroeg ik geen speelgoed aan de Sint, ik vroeg boeken. Boeken met gedichten! Ma, er zit een dichter in mijn boom of Deze Haan heeft laarzen aan; bijna 40 jaar geleden waren dat mijn schatkoffers. En ik koester die nog steeds.

Wat moet het geweldig zijn om Heel de wereld wordt wakker in je schoen te vinden. Jaap Robben heeft een boeiende selectie gemaakt, met een helpende hand van Bart Moeyaert en Babs Gons (las ik). Van mij hadden er nog iets meer vrouwen in mogen staan maar dat is dan ook het enige minpuntje.

Het boek bestaat uit 4 delen, die met de lezer (van 6-12 en zo veel ouder) meegroeien. Van iets eenvoudiger naar rijker en complexer. Elk gedicht sluit op de één of andere manier aan bij het vorige én de (supermooie) illustraties maken er helemaal een geheel van. Dit boek is samengesteld als een uitgebalanceerde elpee. Je kan er op een hedendaagse manier hier en daar een nummer (gedicht) uitkiezen maar door de voortreffelijke samenstelling is het mooier om ze in de ‘juiste’ volgorde te lezen.

40 jaar na mijn eerste bundels heb ik nu een meter of 4 poëzie in mijn boekenkast staan. Dat is wat een boek als dit kan betekenen in het leven van een klein mensje: een levenslange liefde voor poëzie. Dit boek is magisch mooi en gaat jong én oud jarenlang betoveren, inspireren en gezelschap houden!

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Heel de wereld wordt wakker : het beste van de moderne kinderpoëzie in 333 gedichten
Titel:
Heel de wereld wordt wakker : het beste van de moderne kinderpoëzie in 333 gedichten
Auteur:
Jaap Robben
# pagina's:
367 p. : ill.
Genre:
Bloemlezingen
Uitgeverij:
Gottmer
ISBN:
9789025774837
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Beeldschoon,
Inspirerend,
Tijdloos
Doelgroep:
Jeugd,
Vanaf 9-11 jaar

Gerelateerde leestips