André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Cocon van leegte

27 augustus 2020

Citaat: "Ooit las ik dat iedereen ergens op wacht in zijn leven. We wachten al vanaf het moment dat we geboren worden, alleen weten we niet waarop, tot het zover is. Maar àls het zover is, reageren ons lichaam en onze ziel op een manier die niet mis te verstaan is."

De jonge Tom Macleigh heeft geen al te warme jeugd. Zijn ouders hebben een liefdeloos huwelijk en het enige lichtpuntje in zijn jonge leven is zijn oudere broer. Maar wanneer die na een stevige ruzie met hun ouders het huis verlaat blijft Tom alleen in de bedrukte sfeer van zijn ouderlijk huis, waar hij materieel niets te kort komt maar waar hij zich alleen, eenzaam en onverschillig tegenover alles en iedereen voelt. Het doet hem dan ook totaal niets wanneer hij zijn liefdeloze ouders en het saaie provinciestadje achter zich kan laten om te gaan studeren aan de universiteit van Boston.

In de anonimiteit van de grootstad bloeit de teruggetrokken jongeman langzaam open en treedt hij heel voorzichtig uit zijn cocon van leegte. Hij leert op eigen benen staan, maakt er kennis met Clarisse, de eigenares van een platenzaak, die haar muziekcarrière in de driepvries heeft gestopt om deze zaak waar haar vader zo in geloofd heeft, verder te zetten. Ze worden beste maatjes en helpen mekaar door dik en dun. En dan zijn er natuurlijk Juffrouw Parker en mijnheer Procter. Een schattig ouder koppel, die ontzettend van mekaar houden, maar die het niet nodig vinden de innige relatie die ze samen hadden in een huwelijk vast te leggen. Zij zijn de warme ouderen die Tom nooit in zijn ouders vond.

En dan is er natuurlijk zijn bloedmooie studiegenote Rachella op wie Tom al smoorverliefd werd toen hij voor de eerste keer haar stem hoorde. Maar introvert als hij is, durft Tom haar zelfs niet aan te spreken en verliest hij zich in dagdromen over wat hij allemaal met Rachella zou kunnen doen, indien hij haar zou durven aanspreken. Hij duwt zichzelf terug in een cocon en krijgt ook steeds meer af te rekenen met onverklaarbare woedeaanvallen en black outs. Maar wanneer Rachella een donkere en duistere periode doormaakt, kan hij haar met zijn toewijding blij maken en langzaam maar zeker groeit er een diepe vriendschap die uitgroeit tot wederzijdse liefde.

Ish Ait hamou (1987) blijkt het Hiphop-boegbeeld van de Lage landen te zijn. Zijn fascinatie voor dansen ontstond toen hij als kleine jongen de moves van Michael Jackson zag. Op zijn achttiende kon hij als choreograaf aan de slag voor Adidas in Duitsland. Bij het grote publiek is Ish vooral bekend als choreograaf en jurylid van So You Think You Can Dance en als je hem in interviews bezig ziet kan je meteen vermoeden dat hij een hele schare van fans moet bezitten. En dat vertaalt zich ook naar verkoopcijfers toe. Dit boek is echter geen product van vipkoketterie maar wel een schitterend literair pareltje. Van jongs af schrijft Ish al verhalen en dat merk je duidelijk. Het boek heeft een ijzersterk plot met een onthutsende ontknoping. Hij zet ongelooflijk knappe personages neer, heeft een heel aparte schrijfstijl en een prachtige taal. Echt een adembenemend werk dat me nog heel lang gaat bijblijven.

Synopsis

Tom MacLeigh (ik-figuur) verruilt zijn liefdeloze ouderlijk huis voor een studentenbestaan in Boston. Daar raakt hij in de ban van de mooie Rachella, maar hij is te verlegen om er iets mee te doen.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Hard hart
Titel:
Hard hart
Auteur:
Ish Ait Hamou
# pagina's:
160 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Manteau
ISBN:
9789022328965
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Liefde
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Verleidelijk
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips