bart vanackere
Leestip van bart vanackere
Goede boeken zijn als goede vrienden, ik koester hun verhalen.

Charles Dickens, de JK Rowling van de 19e eeuw.

19 april 2020

Enige jaren terug heb ik me een periode lang erg verdiept in de klassieke Victoriaanse romans. Een heerlijke tijd was dat. Maar er was die ene roman van Dickens die maar ongelezen op de boekenplank bleef liggen. Ik kon me niet bewegen om er aan te beginnen, er van uit gaande dat zijn boeken inmiddels erg belegen zouden aandoen. Maar kijk, op een gegeven moment heb ik het toch ter hand genomen en vrijwel meteen zat ik met een monkellachje op de bank. Meer bepaald wanneer de eenvoudige weesjongen Pip op het plaatselijke kerkhof voor het eerst voor de grafsteen van zijn onbekende ouders staat en uit het grafschrift; “… Philip Pirrip, in leven lid van deze parochie, en eveneens Georgina, Echtgenote van hierboven …” opmaakt dat zijn moeder door het leven ging onder de naam van Eveneens Georgina. Het is dat soort fijne humor waarmee Dickens zijn personages kleur geeft en waardoor het hele verhaal vrolijk wegleest, licht en luchtig, als een cucumber sandwich bij the afternoon tea. En aan kleurrijke personages is er geen gebrek in ‘Grote Verwachtingen’. De sardonische advocaat Jaggers, de inhalige kruidenier Pumblechook, de klerk Wemmick en zijn vader “de bejaarde”, om er maar enkele te vermelden. Ook al is het verhaal weinig origineel; arme weesjongen krijgt plots een groot fortuin in de schoot geworpen en wordt daar niet meteen erg gelukkig van, het is vooral de manier waarop Dickens het weet te brengen die indruk maakt. Gekruid met pittige details en fijne humor creëert hij een bijzonder sfeervolle wereld waarbinnen hij gedurende meer dan vijfhonderd pagina’s zijn verhaal ontvouwt. Hij doet hierbij volop beroep op de verbeeldingskracht van zijn lezers die hij genadeloos aan het dromen zet. “Bij Warner Bros, meer bepaald in de Harry Potter studio’s kunnen ze hier wel wat mee”, heb ik me tijdens het lezen vaak bedacht. En dat was niet eens zo’n vreemde gedachte wanneer ik achteraf leerde dat Dickens een zeer grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van het schrijverschap van J.K. Rowling.
Wie in deze Coronatijden even helemaal wèg van de wereld wil zijn en wel iets voelt voor een dikke turf die sneller wegleest dan de Hogwart-Express, kan ik deze Dickens van harte aanbevelen !

Synopsis

Tekening van de ontwikkelingsdrang van een jongeman die na een periode van snobisme en vervreemding van zijn milieu terugkeert naar de eenvoud van zijn afkomst.

bart vanackere
Leestip van bart vanackere
Goede boeken zijn als goede vrienden, ik koester hun verhalen.

Grote verwachtingen
Titel:
Grote verwachtingen
Auteur:
Charles Dickens
# pagina's:
539 p.
Uitgeverij:
Athenaeum-Polak en Van Gennep
ISBN:
9789025367473
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Klassentegenstellingen ; Groot-Brittannië ; 19de eeuw
Aanbevolen voor:
Grappig,
Kleurrijk,
Tijdloos
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips