André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

aansporing tot nader onderzoek

2 december 2021

Anne Hathaway (1556 - 6 augustus 1623) was de vrouw van William Shakespeare,de Engelse dichter, toneelschrijver en acteur. Ze trouwden in 1582, toen Hathaway 26 jaar oud was en Shakespeare 18. Ze overleefde haar man met zeven jaar. Er is weinig bekend over haar leven dan een paar verwijzingen in juridische documenten. Haar persoonlijkheid en relatie met Shakespeare zijn het onderwerp geweest van veel speculatie door veel historici en schrijvers. Soms werd er negatief over haar geschreven soms positief. Anne Hathaway is ondermeer ook een hoofdpersoon in Maggie O'Farrell ’s succesvolle roman Hamnet uit 2020 , een fictief verslag van Shakespeares familie gericht op de dood van hun enige zoon. Het won de Vrouwenprijs voor Fictie in hetzelfde jaar.En nu is er Gisterland van Imme Dros. Zij bekijkt het personage van Anne Hathaway op een heel eigenzinnige en knappe manier. Wat voornamelijk heel mooi in het geheel past is het feit dat zij Anne ook een niet onbelangrijke rol in het werk van William Shakespeare toebedeelt.

In november 1582 trouwden Anne Hathaway en William Shakespeare. Hij is acht jaar jonger dan zij, heeft hoop op een vaste baan en wil aan het toneel. Als echtgenoot bood Shakespeare weinig vooruitzichten; zijn familie was in financiële ondergang geraakt, terwijl Hathaway, uit een gezin met een goede reputatie, zowel sociaal als financieel afstamde, Zij komt van de boerderij van haar familie nabij Stratford, en is zwanger van William. Door met hem te trouwen beginnen ze allebei op hun manier een leven samen op te bouwen.
Aan het leven van Anne en William geeft Imme Dros niet alleen gestalte, maar ze maakt het zich op weergaloze wijze eigen. En dat terwijl er heel weinig over bekend is. Iets wat vaststaat is dat de stervende Shakespeare in zijn testament krabbelde: ‘Item, I give unto my wife my second best bed with the furniture.’ Maar wat bedoelde hij daarmee? Is dit het ultieme bewijs dat Shakespeare zijn vrouw verafschuwde? Of schenkt hij haar juist het bed dat zij deelden en zijn vermogen?

Dros vond in deze vragen de aansporing tot nader onderzoek. Maar waar ze vooral haar focus op richt is het feit hoe het echtpaar omging met het talent en de steeds groter wordende roem van Shakespeare. Ze weigerde zich neer te leggen bij de heersende ideeën over Anne Hathaway en laat haar uitgroeien tot een vrouw vol creativiteit en ondernemingszin. Zij port de eerder trage en schichtige William aan om initiatief te nemen en iets met zijn enorm talent te doen. Iets te ondernemen en niet af te wachten. In de intimiteit van hun slaapkamer. Zie je menig meesterwerk van William tot stand komen door de gesprekken die ze voeren. Imme Dros laat op hun een heel bijzondere manier in een wereld vol woordkunst het leven én werk van Anne en William tot leven komen..
André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Gisterland
Titel:
Gisterland
Auteur:
Imme Dros
# pagina's:
263 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Van Oorschot
ISBN:
9789028212411
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Hoogstaand,
Inspirerend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips