Leestip van Hugo Van Raemdonck
Lezen maakt je een rijker mens.

Op zoek naar de reden van een zelfmoord

16 maart 2024

Een vlot lezende thriller, perfecte vakantielectuur

Paul Jacobs heeft een 12 tal thrillers geschreven. Dit boek is de derde met Thomas Breens in de hoofdrol. Het zijn niet enkel de personages die terugkomen in de serie, sommige verhaallijnen lopen ook door, al wil dit niet zeggen dat het noodzakelijk is om de werken in volgorde te lezen, maar als je dit wel doet begrijp je sommige zaken wel beter.

Thomas Breens wordt getekend als iemand die in de media heeft gewerkt, maar die zich nu heeft teruggetrokken, veel in Frankrijk verblijft en als het hem gevraagd wordt als “detective” op pad gaat. De schrijver werkte bij de VRT, werd later voltijds schrijver en woont deels in Antwerpen, deels in Frankrijk. De parallellen zijn niet te miskennen.

Jacobs kan een verhaal verzinnen en dit vlot neerschrijven, waarbij hij de spanning opbouwt en kan aanhouden. Hij schrijft met korte hoofdstukken waardoor er heel wat plotwisselingen mogelijk zijn en elk hoofdstuk eindigt met een spanningselement waardoor je ook het volgende hoofdstuk wil lezen. Hij schrijft chronologisch vanuit het standpunt van de hoofdpersoon, zodat inleving makkelijk is. Er zijn weinig personages, waardoor deze vlot kunnen beschreven worden, zodat ze gaan leven. De ontknoping, dikwijls toch nog onverwacht, wordt pas op de laatste bladzijden weergegeven, maar is niet altijd even geloofwaardig. Een klassieke stijl in dit genre, maar hij doet dit met zoveel klasse, stijl en gevoel voor humor dat het resultaat een vlot lezende roman wordt.

Jacobs werkt dikwijls rond een bepaald thema, maar het verhaal blijft altijd centraal staan, niet het thema. Een thema dat regelmatig terugkomt is de mening dat vele mensen geheimen hebben, dikwijls door buitenechtelijke relaties die ze ten allen prijze verborgen willen houden. De schrijver stelt dat zeer dikwijls de rekening later toch nog wordt voorgelegd, soms vele jaren later, als je denkt dat de tijd alles heeft toegedekt. In deze roman wordt de protectionistische reflex van de katholieke kerk op de korrel genomen in het kader van operatie kelk. Ook hier barste de bom vele jaren na het misbruik open.

Paul Jacobs is een goed schrijver, zeker in dit genre, al is hij niet de meester in het bedenken van geloofwaardige plots. Zeker de “oplossingen” vallen in dit kader wel eens tegen. Zijn directe en goedmoedige stijl compenseert echter dit “gebrek” zodat zijn boeken voor mij toch de perfecte vakantielectuur blijven.

Synopsis

Als haar man zelfmoord heeft gepleegd, vraagt zijn vrouw haar neef onderzoek te doen omdat ze het niet vertrouwt.

Leestip van Hugo Van Raemdonck
Lezen maakt je een rijker mens.

Franse zonden
Titel:
Franse zonden
Auteur:
Paul Jacobs
# pagina's:
287 p.
Genre:
Romans ,
Detectives
Uitgeverij:
Houtekiet
ISBN:
9789089243720
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips