Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Belangrijk boek!

22 januari 2024

Eva. Door: Cat Bohannon.

Ik twijfelde of ik dit boek wou lezen: best dik en wetenschappelijk. De laatste lente van de dinosauriërs (Melanie During) vond ik heel boeiend maar bij momenten soms best moeilijk leesbaar, als leek.

Toch ging ik voor Eva en dat heb ik me geen seconde beklaagd! Dit is sowieso één van de beste boeken van 2024 voor mij, zeker weten! Ik heb van elke pagina genoten, veel onderlijnd, nog veel meer bijgeleerd, gelachen, stukken voorgelezen, herlezen,…

Bohannon heeft een huzarenklus geklaard: 200 miljoen jaar geschiedenis herschreven vanuit het standpunt van het vrouwelijk lichaam. Van de eerste Eva (er waren er meerdere) tot wie we nu zijn en wie we nog gaan worden. Heel feministisch en best activistisch maar nooit onrealistisch. Veel dingen blijven onzeker, weten we nog niet, moeten nog verder onderzocht worden maar daar is ze ook eerlijk en duidelijk over.

Wat we wél al weten is verbijsterend. Omdat het zo boeiend en vernieuwend is én omdat er nooit over geschreven of gepraat wordt. Doordat we alles uit het standpunt van een man bekeken missen we zo veel. Ook dingen die voor mannen belangrijk zijn (waarom zij meer kans hebben om de kleuren groen en rood niet (goed) te kunnen zien, waarom mannelijke baby’s vaak afwijkingen hebben aan de genitaliën,… om maar een paar dingen te noemen).

De explosieve groei van de wereldbevolking hebben we waarschijnlijk niet te danken aan de landbouw maar wel aan het inzetten van minnen. En gereedschappen werden vermoedelijk uitgevonden omdat we nood hadden aan gynaecologische hulpmiddelen. Die kennis/manier van kijken is toch immens belangrijk? Daar staat dit boek dus vol mee.

Bohannon neemt ons mee doorheen de geschiedenis, van Eva tot Eva. Aan de hand van de toen (meest) veranderende lichaamseigenschappen/lichaamsdelen (denk aan melk geven, een baarmoeder krijgen, het ontwikkelen van benen om op te lopen,…) lees je hoe wij (vrouwen/mensen) geworden zijn zoals we nu zijn.

Dit boek telt 487 pagina’s, de noten moet je online raadplegen. De asterisken (extra info) vind je wel terug onder aan de pagina’s en ook die zijn super interessant en vaak hilarisch grappig.

Cat Bohannon mag van mij elke prijs krijgen die er te krijgen valt op literair én wetenschappelijk vlak. En ook wel een comedy prijs hier en daar. Dit boek is zo belangrijk, het gaat (hoop ik) ons hele wereldbeeld veranderen. Wat een vrouw, wat een boek! Wow! Merci Cat!

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Eva : wat de evolutie van het vrouwelijk lichaam zegt over wie we zijn
Titel:
Eva : wat de evolutie van het vrouwelijk lichaam zegt over wie we zijn
Auteur:
Cat Bohannon
# pagina's:
487 p. : ill.
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403130521
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Evolutieleer ; mensen, Vrouwen, Paleoantropologie
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Hoogstaand,
Slim
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips