Leestip van Hugo Van Raemdonck
Lezen maakt je een rijker mens.

Een archeoloog op zoek naar zijn familiegeschiedenis in 's-Gravenwezel

10 juni 2024

De Amerikaanse archeoloog Phillip d’Anvers krijgt een bericht dat zijn vader, die net is gestorven, werd vermoord. Hij gaat op zoek naar antwoorden bij zijn oom, baron Joseph d’Anvers in ’s-Gravenwezel.

Dit boek is de debuutroman van Jan Roskams, hij schreef dit op 75-jarige leeftijd. Het was zijn jeugddroom om ooit en thriller te schrijven. Hij is hier goed in geslaagd.

Roskams vertelt zijn verhaal chronologisch en neemt zijn tijd om de personages neer te zetten. Hij doet dit met een zwierige flair en gevoel voor humor, maar toch wordt een moderne directe schrijfstijl gehanteerd. Het leest vlot, de figuren gaan leven, de geloofwaardigheid is redelijk. In dit eerste deel bouwt hij geen spanning op, maar wel nieuwsgierigheid. Zou het bericht dat Phillip ontving, waarbij wordt gesuggereerd dat zijn vader Pierre vermoord werd, op waarheid berusten ? De ouders van Pierre waren van adel en deze titel is bij het overlijden van zijn ouders overgegaan op Joseph, zijn tweelingbroer. Maar was hij wel de eerstgeborene ?

Na een derde van het verhaal gaat de hoofdpersoon opzoek naar antwoorden in ’s-Gravenwezel, het familiedomein waar zijn broer woont. De mensen die op het kasteel werken en die de familiegoederen beheren spelen een cruciale rol, zodat het verhaal zich zeker niet alleen in de adellijke kringen afspeelt. Vanaf hier wordt een zekere spanning opgebouwd, maar ook dit is eerder speels.

Door de verhaallijn kan Roskams verschillen belichten tussen de Amerikaanse en de Europese gewoonten, wat doorgaans erg lichtvoetig gebeurd. Zo wordt gesteld dat Amerikanen wel eens een hoge dunk van zichzelf hebben en dat het dragen van een driedelig pak en eten met mes en vork wel erg on-Amerikaans zijn. Sommige personages worden wel bijna karikaturaal neergezet : de rentmeester heeft fascistische trekken, de baron vindt dat hij niet moet werken, de politie voert het onderzoek onzorgvuldig door tunnelvisie en heeft te veel ontzag voor de adel.

Het resultaat is een vlot lezend werk met een originele verhaallijn.

Het is erg prettige vakantielectuur.

Leestip van Hugo Van Raemdonck
Lezen maakt je een rijker mens.

Eerst is eerst
Titel:
Eerst is eerst
Auteur:
Jan Roskams
# pagina's:
335 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Paris Books
ISBN:
9789492883803
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Verleidelijk
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips