André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

een moeilijke maar noodzakelijke weg van wedergeboorte

10 november 2022

Una donna (Een vrouw) werd in 1906 geschreven door Sibilla Aleramo en is een van de eerste feministische romans die in Italië verscheen. De roman is duidelijk autobiografisch en bestaat uit drie delen en daarin vertelt de hoofdpersoon haar leven in de eerste persoon, vanaf de kinderjaren tot aan de volwassenheid.
De roman begint met haar jeugd die "vrij en sterk" was. Ze was de oudste van de vier kinderen en had grote bewondering voor haar vader.
Op haar twaalfde verhuisde zij van Milaan naar een kleine stad in het zuiden omdat haar vader de leiding had gekregen van een fabriek. Na een paar jaar stopte zij met haar studie en ging werken in de fabriek van haar vader. Alles ging goed totdat op een dag de moeder, gegrepen door depressie, zich van het balkon wierp en gelukkig werd gered. Toen alles tot rust leek te komen, ontdekte het meisje het constante verraad van haar vader jegens haar moeder. Later, werd Sibilla verliefd op een kantoor collega van haar, een vijfentwintigjarige jongen. Na verloop van tijd realiseerde ze zich dat haar vriend een jaloerse man was, maar die ze toch wilde liefhebben. Zo kwam het toch tot een huwelijk dat vanaf het begin ongelukkig was. Ongelukkig ook door het verlies van een kind. Na een paar jaar slaagde ze er opnieuw in om een kind te krijgen, dat ze echter al snel in de handen van een verpleegster moest geven omdat ze geen melk meer had om hem te voeden. Hiervoor werd ze door de hele gemeenschap slecht beoordeeld en probeerde ze zichzelf van het leven te beroven door zichzelf te vergiftigen, maar ze stierf niet dankzij de tussenkomst van haar man.
Na de periode van depressie nam ze deel aan een feministische beweging en kort daarna begon ze te werken in een uitgeverij in Rome, waarheen ze met haar gezin was verhuisd. Hier leefde zij een nieuw leven, want ze begon ook regelmatig theaters en musea te bezoeken. Dit alles eindigde echter toen de zoon ernstig ziek werd. Hij was een paar maanden ziek en toen hij herstelde, namen zijn ouders hem mee naar de bergen voor een kleine vakantie. Toen ze terugkwamen, bleef zij en haar zoon in Rome, terwijl haar man naar zijn thuisland verhuisde om de fabriek van de schoonvader te runnen. Tijdens de afwezigheid van haar man realiseerde ze zich dat ze niet van hem hield en bij zijn terugkeer vroeg ze hem om een scheiding, die niet door hem werd geaccepteerd. Op dit punt keerde de man terug naar het zuiden en kort daarna voegde zijn vrouw zich bij hem. De ruzies gingen door en veranderden in een grote kwelling, zodat zijn vrouw besloot te vertrekken en terug te keren naar Milaan in de hoop dat de zoon die bij zijn vader bleef zich spoedig bij haar zou voegen. Helaas was dit niet het geval en besloot de moeder een boek te schrijven zodat het ook haar zoon kon bereiken.
De start van een journalistieke samenwerking met een vrouwenblad maakt de hoofdpersoon meer bewust dat een vrouw ook buiten het gezin haar identiteit moet kunnen uiten en een zelfstandig leven moet kunnen veroveren. De gedachte aan de moeder, die haar ongelukkige bestaan heeft opgeofferd aan haar kinderen en aan een man-meester, helpt haar een moeilijke maar noodzakelijke weg van wedergeboorte te volgen.
De roman vertegenwoordigt zeer getrouw het leven van de auteur, die voor het eerst ondertekent met de naam Sibilla Aleramo, maar ondanks dat het een autobiografie is, is het een roman gestructureerd met een literaire structuur.
Het leven, werk en poëtica van Sibilla Aleramo, de schrijver die, voor het eerst in Italië, door middel van literatuur de traditionele rol van vrouwen aan de kaak stelde leverde een belangrijke bijdrage aan de vrouwenemancipatie.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Een vrouw
Titel:
Een vrouw
Auteur:
Sibilla Aleramo
# pagina's:
271 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Orlando
ISBN:
9789083233826
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips