Sofie Metsers
Leestip van Sofie Metsers
"A well-read woman is a dangerous creature."

Griezelig voyeurisme

18 januari 2022

Een nieuw technologisch speeltje komt op de markt en verovert langzaamaan de wereld. Kentuki's zijn pluche diertjes op wieltjes die er op het eerste zicht erg onschuldig uitzien. Je neemt ze in huis als een soort gezelschapsdier maar je weet niet wie er aan de andere kant van het apparaat het diertje bestuurt en je via de camera's in de ogen bespiedt.

In het boek volg je twaalf verschillende personages. Sommigen zijn een kentuki en anderen zijn eigenaar van een kentuki. Elks hebben ze hun eigen motieven om gezelschap te zoeken via het pluche apparaat. Elks maken ze op een bepaalde manier misbruik mee door de verbinding die ontstaat tussen kentuki en eigenaar.


Schweblin toont op gruwelijke wijze de gevaren van oversharing en voyeurisme in een wereld waarin we ons hele leven via sociale media kunnen delen. De kentuki's bestaan misschien niet, maar de gruwelen die in het boek voorkomen zijn zeer reëel.

Synopsis

In een nabije toekomst bezitten veel mensen een 'kentuki', een apparaat met het uiterlijk van een aaibaai dier, maar met binnenin een camera die de beelden doorstuurt naar een onbekende gebruiker elders op de wereld.

Sofie Metsers
Leestip van Sofie Metsers
"A well-read woman is a dangerous creature."

Duizend ogen
Titel:
Duizend ogen
Auteur:
Samanta Schweblin
# pagina's:
259 p.
Uitgeverij:
Meridiaan Uitgevers
ISBN:
9789493169227
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Kunstmatige intelligentie
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips