André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Met respect maar ook onverbloemd.

21 mei 2020

Lukas De Vos is al vijftien jaar voorzitter van de Beroepsbond van Belgische Filmjournalisten VVF. Hij regisseerde enkele kortfilms (Vervolgens, 1977; Het Veenlijk, 2003), en lanceerde mee de tijdschriften Andere Sinema en De Nieuwe Filmgids. Nu is hij redacteur van Film. Lukas De Vos is Azië- en Europadeskundige bij VRT. Zijn nieuwste boek Doek Erflaters van de Film in Vlaanderen is een mengeling van nostalgie, analyse, journalistiek en hommage brengen aan zijn grote helden, wereldberoemd in Vlaanderen en soms ook in de rest van de wereld.

Het is een revolutionair boek omdat hij personen en toestanden ten tonele voert die in de vergeethoek dreigen te raken. Met respect maar ook onverbloemd. Lucas smeert geen siroop, hij haalt positieve en negatieve dingen aan. Zijn essays zijn doordacht in die zin dat hij weet waarover hij praat en schrijft.

In Doek maakt hij ons deelgenoot van zijn vervoeringen, zijn ergernissen en zijn glasheldere kijk op een sterk evoluerende filmgeschiedenis. Ik heb het boek twee keer gelezen omdat het voor mij heel herkenbaar was. De tweede lezing was nog aangenamer dan de eerste omdat ik toen meer kon focussen op de dwarse kijk en de petites histoires. Een boek om van te genieten in een rode pluche zetel in het gezelschap van een lekker drankje. La dolce vita om het in filmtermen te zeggen!

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Doek : erflaters van de film in Vlaanderen
Titel:
Doek : erflaters van de film in Vlaanderen
Auteur:
Lukas De Vos
# pagina's:
208 p. : ill.
Uitgeverij:
Pelckmans
ISBN:
9789028955561
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Film ; Vlaanderen
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Inspirerend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips