André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

een Nieuwe Mens, een rasechte Ariër

4 januari 2024

Eric Bauwens (1960) is een gewezen legerofficier met een passie voor geschiedenis. In zijn boek de wiegjes van Lebensborn heeft hij zich verdiept in de geschiedenis van Lebensborn, een organisatie die Heinrich Himmler in 1935 stichtte en die zowat overal in het Derde Rijk(ook in België) vestigingen had. Er is op dat moment weinig over dat project bekend.

Discretie en anonimiteit waren basisregels bij Lebensborn en de SS heeft er op het einde van de oorlog alles aan gedaan om alle documenten die er verband mee hielden, te vernietigen, wat toch niet helemaal gelukt is.

Heinrich Himmler, een voormalige kippenkweker, was ervan overtuigd dat je het mensenras even goed kunt veredelen als dieren- en plantensoorten. Himmler wilde niets minder dan een Nieuwe Mens, een rasechte Ariër, scheppen. Hij spoort zijn SS’ers aan om zoveel mogelijk kinderen te verwekken bij speciaal daarvoor geselecteerde, ‘raszuivere’ Arische vrouwen. Daartoe richt hij Lebensborn op, een SS-netwerk van kraaminrichtingen en kinderdagverblijven. Wie daar geboren wordt, zal de nieuwe Duitse elite, een nieuwe adel, vormen. Ondertussen worden kinderen die ziek zijn, een beperking of een andere huidskleur hebben, op grote schaal gesteriliseerd of zelfs geëuthanaseerd. Voor Himmler gaat dat veredelingsproces echter niet snel genoeg. Op zijn bevel gaat de SS in de veroverde gebieden op zoek naar kinderen met blonde haren en blauwe ogen. Tijdens heuse klopjachten worden duizenden kinderen ontvoerd om te worden ‘gegermaniseerd’ (gruwelijk woord). Ondertussen promoot hij een nieuwe seksuele moraal, gebaseerd op polygamie. In De wiegjes van Lebensborn worden onthutsende historische feiten feiten afgewisseld met schrijnende getuigenissen.

Met De wiegjes van Lebensborn heeft Eric Bauwens een belangrijke bijdrage aan de historische kennis van een onderbelicht aspect van het naziregime geleverd. Het is een confronterend werk dat ook zeer duidelijk maakt wat de impact van ideologieën is wanneer men de etische aspecten negeert.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

De wiegjes van Lebensborn : seksualiteit, voortplanting en kinderroof in het Derde Rijk
Titel:
De wiegjes van Lebensborn : seksualiteit, voortplanting en kinderroof in het Derde Rijk
Auteur:
Eric Bauwens
# pagina's:
277 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Vrijdag
ISBN:
9789464341881
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Derde Rijk, Eugenetica, Rassentheorieën
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips