Leestip van Hugo Van Raemdonck
Lezen maakt je een rijker mens.

Wat maakt een Vlaming Vlaams ?

1 mei 2024

De Vlaamse canon wil aan de hand van een 200 tal diverse zaken achterhalen wat de eigenheid is van Vlaanderen en zijn inwoners. De samenstellers wilden geen naslagwerk maken, maar een vlot lezend boek samenstellen, gespekt met enige humor. Dit hebben ze inderdaad bereikt.

In 2019 bespraken drie mensen welke zaken bepalend waren voor het ontstaan van Vlaanderen en wat Vlaming zijn inhoudt. Dit gesprek werd gevoerd in een café (volgens oude Vlaamse traditie) met drie vrienden die werkzaam waren in de media.

Ook in 2019 besliste de Vlaamse regering om “De canon van Vlaanderen” te laten opmaken, wat gebeurde door een onafhankelijke expertencommissie, die hier 3 jaar aan werkte. Dit boek verscheen in 2023.

Van bij het begin was er heel wat te doen welke zaken in “De Canon” dienden opgenomen te worden en welke niet. Mede hierdoor gingen de gesprekken met onze drie vrienden verder. Ze wilden een werk maken dat niet te ernstig was en niet wetenschappelijk noch ideologisch noch geschiedkundig correct moest zijn. Liever teksten geschreven met humor en gekruid met milde satire. Hun boek verscheen in 2020. Voor de tweede druk in 2023 herwerkten ze de tekst, hun werk diende ook niet definitief te zijn.

De beschreven items werden niet chronologisch gerangschikt maar alfabetisch. Er zijn zowat 200 items beschreven op 400 bladzijden. Het zijn dus geen diepgaande studies maar zeer diverse zaken geschreven met de nodige kwinkslagen met, waar mogelijk, verwijzingen naar het leven van vandaag.

De “Canon van Vlaanderen” is “wetenschappelijk verantwoord” en is uitgegeven met erg veel mooie afbeeldingen, maar is gortdroge lectuur.

De Vlaamse Canon heeft geen afbeeldingen, is niet wetenschappelijk verantwoord, maar is prettige lectuur. Dit items zijn goed gekozen maar het blijft evenwel oppervlakkig en de humor is niet altijd even geslaagd.

“Het verhaal van Antwerpen” geschreven door Bart De Wever en Johan Vermant werd eveneens uitgegeven in 2023 en koppelt beide zaken. Het is geschiedkundig verantwoord maar De Wever is een goede verteller, zodat het een prettig lezend boek is, maar dit gaat dan enkel over Antwerpen, niet over Vlaanderen.

Leestip van Hugo Van Raemdonck
Lezen maakt je een rijker mens.

De Vlaamse canon : een aanzet tot
Titel:
De Vlaamse canon : een aanzet tot
Auteur:
Geert Stadeus
# pagina's:
413 p.
Uitgeverij:
Borgerhoff & Lamberigts
ISBN:
9789072201867
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Weetjes, Vlaanderen
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Grappig,
Tijdloos
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips