Jonen Gleewell
Leestip van Jonen Gleewell

Koppige (metg)ezel is boeiend leesvoer

24 maart 2022

Ezeltje stretcht je… tot het uiterste. Dat wordt snel duidelijk in de waargebeurde avontuur “De Tour de France van Nelson” van Luc De Keersmaecker, die dat feit aan de lijve moest ondervinden.

Tijdens de coronalockdown reist de schrijver te voet naar warmere oorden: een pelgrimstocht richting Rome met alleen Nelson als (metg)ezel. “Om de bagage te helpen dragen.” Een slim idee, toch?

Niet dus. Eens ze op pad zijn, stopt het beest om de haverklap om mysterieuze redenen, en nog het liefst in het midden van een drukke straat. De koppige ezel maakt krantenkoppen. Heel komisch om te lezen hoe de ene tegenslag na de andere toeslaat. De pelgrim wordt gedwongen om vindingrijk te zijn.

Maar niet alles is kommer en kwel. In de streek van Nord-Pas-de-Calais doen de twee kompanen culturele ontdekkingen. Lokale bewoners bieden hulp, onderdak en hun kennis.

Het boek leest als een dubbel dagboek. Het wisselt hoofdstukken van de pelgrim af met hoofdstukken vanuit het oogpunt van Nelson. Blijkt dat het dier avonturen beleeft waar zijn baasje niets van weet. Meer nog, het heeft een geheim plan.

“De Tour de France van Nelson” heeft een vlotte schrijfstijl en blijft verrassen. Boeiend voor tieners vanaf twaalf jaar en ook volwassenen.

Jonen Gleewell
Leestip van Jonen Gleewell

Titel:
De Tour de France van Nelson
Auteur:
Luc De Keersmaecker
# pagina's:
150
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Grappig,
Om voor te lezen

Gerelateerde leestips