Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Wirwar

24 maart 2022

De Jacobsboeken. Door Olga Tokarczuk.

Na Jaag je ploeg over de botten van de doden en Oer en andere tijden ben ik nu bezig in mijn derde boek van Olga, namelijk De Jacobsboeken. Ik heb het nog niet uit (ik ben in boek 3 van de 7) en toch schrijf ik al een recensie.

Tokarczuk lezen is een andere wereld, een apart universum betreden; in dit geval het leven van sekteleider Jacob Frank. Je moet jezelf helemaal openstellen en volledig overgeven. Naast volledige overgave heb je ook een intense concentratie nodig (daar ontbreek het me momenteel aan) om deze klepper van 900 pagina’s volledig te doorgronden.

We lezen het waargebeurde verhaal van Jacob, doorheen de ogen van Jenta (zwevend tussen leven en dood). Dat is de zeer korte samenvatting. Wat u kan verwachten is een verhaal waarin alles met alles verbonden is, details ontspringen uit details, bijverhalen volgen uit zijsprongen. Religie (in al zijn vormen), een vleug magisch realisme, bergen wijsheid en kennis, levenslessen, feminisme en humor vormen de ingrediënten voor deze brede mix.

Olga Tokarczuk heeft een unieke stem die in al haar boeken doorschemert, al zijn die nog zo verschillend qua wereld en verhalen. Ze is in staat om universums te scheppen boordenvol boeiende personages. Haar boeken blijven onder je huid nazinderen. Geen wonder dat ze de Nobelprijs voor de literatuur heeft gekregen.

Synopsis

Een joodse koopman in het Polen van de achttiende eeuw verklaart zichzelf tot de nieuwe messias en slaagt erin een massa volgelingen te krijgen.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

De jacobsboeken, oftewel Een grote reis over zeven grenzen, door vijf talen en drie grote religies, de kleine niet meegerekend
Titel:
De jacobsboeken, oftewel Een grote reis over zeven grenzen, door vijf talen en drie grote religies, de kleine niet meegerekend
Auteur:
Olga Tokarczuk
# pagina's:
909 p. (aftellend genummerd) : ill.
Uitgeverij:
De Geus
ISBN:
9789044537970
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Sekten
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Kleurrijk,
Werelds
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips