Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Boeiend!

16 oktober 2023

De stem van je lichaam. Door: Peter A. Levine.

Sinds ik 13 jaar geleden de diagnose posttraumatische stressstoornis (PTSS) kreeg zijn boeken over trauma’s (helen) mijn ding. Het is een etiket dat een beetje voelt als een eindverdict. Toen ik in De stem van je lichaam las dat er iemand zei dat hij wou dat het PTSI werd genoemd in de plaats van PTSS kon ik dat alleen maar toejuichen. De I staat dan voor verwonding (Injury). Klinkt veel minder definitief hé!?

Dat is ook de basis boodschap van dit boeiende boek. Wel even een waarschuwing: dit is geen makkelijk boek. Het is bedoeld voor artsen, therapeuten én mensen die zichzelf willen (leren) helpen. Ik val in de laatste categorie en las ook al ettelijke boeken over trauma. Dit was niet één van de makkelijkst leesbare. Het deed me qua onderwerp én schrijfwijze denken aan The body keeps the score van Bessel van der Kolk (trouwens een collega én vriend van Peter), ook geen vlot leesbaar boek.

Hoewel ik niet alles begreep heb ik wel veel bijgeleerd: zoals het nut van beven en bibberen, het belang van aandacht en vriendelijkheid, de gelijkenissen met dieren, het nut van geloofsuitingen (zoals bijvoorbeeld chanten en kundalini), en bovenal het geloof dat er beterschap mogelijk is. Ook voor mij, ook na al die jaren nog.

Ik hoop dat er veel psychologen, artsen, therapeuten en iedereen die met getraumatiseerde mensen (of mensen in bedreigende situaties) in aanraking komt dit boek gaat lezen. En ernaar gaat handelen. Dit is het tweede boek dat ik lees dat de nadruk legt op lichaamswerk. Waarom bestaan de meeste therapieën dan nog uit enkel en alleen maar oeverloos praten?

De stem van je lichaam kan levens veranderen. Dikke merci aan Peter A. Levine om van dit onderwerp zijn levenswerk te maken!

Synopsis

Traumabehandeling en verwerking door het bewust worden en beheersen van lichamelijke gewaarwordingen en gevoelens.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

De stem van je lichaam : trauma's helen met je lichaam als gids
Titel:
De stem van je lichaam : trauma's helen met je lichaam als gids
Auteur:
Peter A. Levine
# pagina's:
428 p. : ill.
Uitgeverij:
Altamira
ISBN:
9789401305754
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Trauma's
Aanbevolen voor:
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips