Nathalie Brouwers
Leestip van Nathalie Brouwers
Lezen en me goed in mijn vel voelen, gaan samen. Het ene heeft invloed op het andere.

Een sfeervol boek over opgroeien

22 april 2021

Diane Broeckhoven is gezegend met een lange schrijverscarrière en sinds kort 75 levensjaren jong, Net rond haar verjaardag werd haar nieuwste roman uitgebracht: De souffleur.


In dit boek duiken we samen in het verleden van haar hoofdfiguur Susanne. Op een mooie zomerse dag haalt Susanne de voorpagina van de streekkrant, als winnaar met de hoogste zonnebloem van de tuinwijk. Ze krijgt heel wat felicitaties voor haar prestatie en voelt zich weer even in het oog van de aandacht staan. Naar aanleiding van deze voorpagina vindt ze een kaart op haar deurmat met de zonnebloemen van Vincent Van Gogh op die niet ondertekend is. Al voordat ze na lang nadenken belt naar het nummer dat erop vermeld wordt, is ze al zeker van de afzender. De kaart komt van Onno, een hoogbejaarde man die nu in een rusthuis woont, maar die bij haar op zestienjarige leeftijd ongekende gevoelens had losgemaakt. De herinneringen uit haar jeugd die dit doen bovenkomen, beleeft ze nu opnieuw.

In het jaar dat Susanne 16 wordt, blijft het contact met haar moeder die depressief is, moeilijk en afstandelijk, maar leert ze wel voor het eerst haar dode zusje kennen en kiest de jongen op wie ze voor het eerst verliefd raakt voor een ander. Om haar gedachten te doen verzetten en haar aan werk te helpen, geeft haar vader haar een baantje als assistente bij de amateurtheatergroep waarvan hij regisseur is. Zo kan ze van dichtbij meemaken hoe een toneelstuk tot stand komt, en leert ze haar vader ook in een ander licht kennen. Ze komt daardoor in contact met Onno, de souffleur en ook een duivel-doet-al voor de toneelgroep. Onno is diegene die bij haar voor het eerst heftige gevoelens oproept. Haar jonge leventje wordt door hem ondersteboven gehaald. Net als het Glazen speelgoed uit het toneelstuk van de Amerikaanse auteur Tennessee Williams voelt Susanne zich broos en breekbaar. Ze is jong en nog licht als een veertje. Susanne verdwaalt op haar zestiende net zoals vele andere opgroeiende tieners in haar gevoelens.

Onno is uiteraard verouderd en hulpbehoevender geworden, als Susanne hem na haar telefoontje opzoekt in Huis Parkzicht. Zijn gevoelens voor haar die hij haar toevertrouwt, brengen Susanne weer van haar stuk. Het verhaal is mooi opgebouwd, en subtiel ineengezet.

Diane Broeckhoven weet zoals altijd hoe ze gevoelens uit haar pen kan laten vloeien en haar kader erg sfeervol kan beschrijven. Haar stijl is helder en sober, waardoor het verhaal eerlijk toont en nog beter uit de verf komt. Ze neemt je heel gemakkelijk mee in de gevoelswereld van Susanne de tiener, zowel als van de vrouw op middelbare leeftijd. De lange ervaring van Broeckhoven met boeken voor de jeugd én voor volwassenen kan hier zeker een rol in spelen.

De souffleur is geen erg verrassend boek, maar past naadloos in het oeuvre dat Diane Broeckhoven al eerder bijeen schreef, waarin ze de belangrijke levensthema’s naar voren brengt en altijd heel menselijk uit de hoek komt.

Nathalie Brouwers
Leestip van Nathalie Brouwers
Lezen en me goed in mijn vel voelen, gaan samen. Het ene heeft invloed op het andere.

De souffleur
Titel:
De souffleur
Auteur:
Diane Broeckhoven
# pagina's:
133 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Vrijdag
ISBN:
9789460018435
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Lotsbestemming
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Subtiel
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips